Cartamundi krimpt en groeit

Diverse Vlaamse media melden dat de speelkaarten- en spellenfabrikant Cartamundi uit Turnhout zijn fabriek in het Ierse Waterford zal sluiten. Hierdoor gaan in Ierland 234 banen verloren. Ook in de Verenigde Staten zullen tientallen banen verdwijnen, als gevolg van een reorganisatie. De reden is de dalende vraag naar bordspellen sinds het einde van de pandemie, wat wordt versterkt door de stijgende kosten van grondstoffen, transport en productie. Het kan verkeren, in december noemde de CEO Stefaan Merckx ‘een doos Monopoly [….] tamelijk recessiebestendig’.

De kaartspellen en speelkaarten blijken wel recessiebestendig. De groeiende populariteit van o.a. (ruil)kaartspellen zal de komende jaren voor een forse uitbreiding van de capaciteit in Turnhout zorgen.

Meer informatie: