Kosmos voorjaar 2023

De Duitse uitgever Kosmos heeft voor komend voorjaar veel nieuwe titels aangekondigd, waarvan het grootste deel in maart wordt verwacht. 999 Games vist graag in deze vijver, de Nederlandstalige editie van het nieuwe Andor bordspel zit in de pijpleiding en wordt tegen het einde van de zomer verwacht.

Die Legenden von Andor – Die Ewige Kälte is een zelfstandig coöperatief bordspel in Michael Menzel’s fantasievolle speelwereld. Het land wordt bedreigd door een magische ijstijd. De helden gaan op het besneeuwde landschap op zoek naar de bron van deze eeuwige kou en stuiten uiteindelijk op een sterke vijand. Het spel bevat vier nieuwe legendes. Die Ewige Kälte is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 60-90 minuten. Dit spel is al verkrijgbaar. [INFO]

Met Noobs im Weltraum start Kosmos een nieuwe coöperatieve spellenserie. In dit kaartspel zijn de spelers onervaren astronauten. In een ruimtemissie met acht levels kent ieder teamlid maar een deel van de oplossing en zitten ze krap in de tijd. Ze moeten de opdrachten in goede onderlinge afstemming vervullen, maar mogen hun kaarten niet aan de medespelers tonen. Dit klinkt als communicatie en teamwork versus chaos. Een ontwerp van Johannes Krenner en Markus Slawitscheck. Geschikt voor 3-5 spelers vanaf tien jaar met een speelduur van 15 minuten per level. [INFO]

In de nazomer verschijnt een tweede titel met een piratenthema. [INFO]

My Island is de opvolger van Reiner Knizia’s legacyspel My City. In acht hoofdstukken en 24 spellen ontwikkelt iedere speler zijn eigen eiland. Per hoofdstuk worden nieuwe regels en spelmaterialen geïntroduceerd. Jouw eiland ondergaat daarbij allerlei permanente aanpassingen. Geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar met een speelduur van ongeveer 30 minuten per pot. Dit spel wordt in de loop van juni verwacht. [INFO]

Der Herr der Ringe – Gemeinsam zum Schicksalsberg is een coöperatief familiespel van Michael Rieneck. Hierin leid je het reisgenootschap naar de Doemberg. Onderweg bezoek je bekende locaties en moet je oppassen voor de ringgeesten. Gekleurde dobbelstenen bepalen welke speelfiguren mogen bewegen; de waarde bepaalt de afstand. De spelers hebben voor en na de worp enige keuzevrijheid. De verplichte zwarte stenen activeren gevaren of ontmoetingen met vrienden of vijanden. De speelkaarten zorgen voor een toenemende dreiging bij het volbrengen van de queeste. Geschikt voor 1-4 spelers vanaf tien jaar met een speelduur van ongeveer 50 minuten. [INFO]

Pacifica is een tweepersoonsspel van Matthias Prinz en Martin Kallenborn. Pacifica is een verzonken stad, die door de spelers opnieuw moet worden opgebouwd. Daartoe beheren beide spelers ieder één helft van de stad. De wederopbouw vindt plaats via vijf verschillende aandachtsgebieden, zoals de ontwikkeling van de bevolking, machines, architectuur of cultuur. Geschikt voor twee spelers vanaf tien jaar met een speelduur van ongeveer 30 minuten. [INFO]

Belratti is een nieuwe editie van het kaartspel dat de à la carte Kartenspielpreis van 2019 wist te winnen. Dit is een ontwerp van Michael Loth, de vorige versie werd uitgegeven door Mogel Verlag. Een museum is op zoek naar nieuwe schilderijen; de spelers moeten samen voorkomen dat de schilderijen van de vervalser Belratti in de collectie worden opgenomen. Een deel van de spelers vertegenwoordigt elke ronde de schilders en probeert schilderijen in het museum te krijgen. De andere spelers spelen de museumdirectie en beslissen welke schilderijen worden aangekocht. Hiertoe krijgt iedereen een rolkaart toegewezen. Deze rolkaarten rouleren elke ronde. Geschikt voor 3-7 spelers vanaf acht jaar met een speelduur van ongeveer 25 minuten. Dit spel is al verkrijgbaar. [INFO]

Wömmeln is een woordspel van Paul Schulz. Je zoekt woorden uit de gevraagde categorie door letters te verbinden op het raster op jouw eigen blad. Een lang woord is goed voor veel punten. Maar wanneer je te snel veel lange woorden verzamelt, wordt het in de volgende rondes lastiger om je eigen woorden te vormen. Zoek naar lange reeksen zonder jezelf vast te zetten. Geschikt voor 1-8 spelers vanaf tien jaar met een speelduur van ongeveer 20 minuten. [INFO]

Autsch! Is een push-your-luck kaartspel van Roman Caterdijan en Théo Rivière. Op de voorkant van de kaarten vind je cactussen met verschillende bloemen, die de spelers moeten verzamelen. Hoe meer bloemen, des te meer stekels. Als actieve speler beslis je hoe de kaart in de hand wordt genomen. Daarna moet je de kaart tussen twee vingers houden en omdraaien. Blijk je stekels te raken, gaat de kaart naar de aflegstapel. Zo niet, gaat de kaart naar jouw scorestapel. Slangen en woestijnvossen zorgen voor variatie. Geschikt voor 2-5 spelers vanaf zes jaar met een speelduur van ongeveer 15 minuten. [INFO]

Cartaventura Karawanen is een nieuw spel in deze coöperatieve reeks, die in het Nederlands door Geronimo Games wordt uitgegeven. Bij dit spelsysteem moeten de spelers samen het verhaal tot een goed einde brengen. Aan het begin van het spel worden de instructies op de kaarten gevolgd en de benodigde kaarten open neergelegd. Er zijn verschillende soorten kaarten. Nadat de kaarten zijn geplaatst, lezen de spelers het verhaal op de open kaarten, bekijken ze de tekeningen en maken ze een keuze. Elke keuze is verbonden aan het omdraaien van een of meer nieuwe kaarten. Cartaventura is een ontwerp van Thomas Dupont. Het spel is geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 60 minuten. [INFO]

CATAN Sternenfahrer wordt in juni uitgebreid met Neue Begegnungen. [INFO]

De populaire EXIT-familie groeit in mei door met Spannende Jagd durch die Grachten en Chaos bei den Zauberlehrlingen. In maart verschijnt Auf der Jagd nach Keks-Monstern, een versie voor jonge kinderen. [INFO]

Sattgrün is de Duitse editie van het legspel Verdant. [INFO]

De reeks Adventure Games wordt uitgebreid met Die drei ??? – Das Geheimnis der Statue. [INFO]

Het coöperatieve crimespel Suspects wordt vervolgd met Shakespeares Tränen. [INFO]

Meer informatie: