Keep Exploring Games voorjaar 2023

De Nederlandse uitgever Keep Exploring Games heeft de afgelopen zeven jaar een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Men dook op als uitgever van eigen spelontwerpen, enige tijd later gevolgd door de eerste spellen van andere auteurs en heruitgaven van Kramer & Kiesling klassiekers, om de laatste tijd met een neusje voor kwaliteit succesvol te vissen in het internationale aanbod van licentietitels. Roerganger Martin mag trots zijn op wat hij op de mat heeft gelegd. Ook dit voorjaar (naar verwachting april) zit er van alles in de pijpleiding.

Allereerst betreft dit de derde druk van Tikal, Kramer en Kiesling’s Spiel des Jahres van 1999.

Verder verschijnt de tweede druk van Sleeping Gods, zowel het basisspel als het complete pakket met Tides of Ruin, Dungeons, metalen munten en de battle mat. Deze wordt iets duurder, omdat de uitgever nu niet kan profiteren van de schaalvoordelen van een internationale productie.

Een verrassing is Caldera Park. Dit is een opvolger van Savannah Park, Kramer & Kiesling’s legspelpuzzel die vorig jaar bij 999 Games verscheen. Het spelsysteem verhuist in dit nieuwe spel naar een nationaal park in Noord-Amerika. Midden op tafel ligt een centraal actietableau, met daarop zeven ronde actiefiches. Iedere speler krijgt een eigen tableau en vijfendertig gedekte dierfiches, waarvan je er zeven in een open aanbod boven je tableau klaarlegt. De dierfiches zijn uniek, ze tonen allerlei combinaties van dieren en waterplaatsen. Onder je tableau liggen zes weerfiches. De eerste is altijd een open zonfiche, de andere vijf zijn willekeurig getrokken uit negen fiches en liggen gedekt. Een van deze weerfiches leg je vervolgens open op een weerveld van je tableau. Het zonfiche is positief, de andere weerfiches hebben negatieve gevolgen voor bepaalde waterplaats- en diercombinaties.

Je speelt vijf rondes met elk drie fases. In de eerste fase moet iedereen een weerfiche op het volgende weerveld van zijn tableau leggen. In de tweede fase speel je zeven actierondes, die elk uit drie stappen bestaan. De startspeler schuift op het actietableau een actiefiche met een dier naar een terreinsoort en bepaalt hiermee welk dier iedereen op welke terreinsoort moet leggen. Daarna kiest iedereen een open dierfiche dat aan de eisen voldoet (of een ander wanneer niet voorhanden) en legt deze op een leeg veld met de vereiste terreinsoort (of elders wanneer de soort compleet is bezet). Ten slotte trekt iedereen een nieuw dierfiche voor zijn open aanbod en krijgt de volgende speler het recht om een actiefiche te kiezen. Na de zevende actie eindigt de ronde met de derde fase, waarin het actietableau wordt herschikt. Wanneer alle dierfiches zijn gespeeld, volgt de puntentelling. Dan worden de scorecategorieën achter elkaar afgewikkeld. Eerst worden de door slecht weer getroffen dieren omgedraaid. Daarna krijg je punten voor het afdekken van alle watervallen, bergen, prairies, bossen, rivieren en geisers. Ten slotte scoor je de grootste groep van elke diersoort (waarbij de zontegel als één dier meetelt), die je met de factor 1-3 vermenigvuldigt voor de waterplaatsen op deze fiches. Geschikt voor 1-4 spelers vanaf tien jaar met een speelduur van 30-40 minuten.

Perfect Shot is een ontwerp van Romain Caterdjian (o.a. bekend van Dive). In dit spel verdien je winstpunten met foto’s van wilde dieren. De dierenkaarten hebben verschillende formaten gaten op verschillende plekken. Het is de bedoeling dat je een kaart zo op de stapel legt, dat zoveel mogelijk dieren op de bovenste kaart zichtbaar zijn door de gaten van de kaart die je speelt. Dit moet je inschatten voordat je de kaart op de stapel legt. Is het kiekje enigszins gelukt, dan leg je de corresponderende dierentegels in een van jouwe albums (rekening houdend met de beperkingen van dat album). Een perfecte foto levert twee punten op. Complete albums zijn goed voor nog meer punten. Geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar met een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Meer informatie: