HUCH! voorjaar 2023

De Duitse uitgever HUCH! komt dit voorjaar met een handvol nieuwe titels.

Full Moon is een uitbreiding van Witchstone, de smakelijke puntensalade van Reiner Knizia en Martino Chiacchiera (het basisspel wordt in Nederland uitgegeven door 999 Games). Deze uitbreiding bevat vier torens, vier grootmeesterfiguren en twee modules, die je afzonderlijk of samen kunt gebruiken. Jouw grootmeester vervangt de grote heks uit het basisspel. Laatstgenoemde gebruik je nu als normale heks, maar wel met een bonus. De eerste module bevat actiefiches met tweemaal hetzelfde symbool. De tweede module introduceert vier diermarkers en zes maankaarten met elk twee speciale bonussen. Iedere speler krijgt een setje. Je mag elke beurt één bonus van jouw maankaart gebruiken door jouw dier op het gekozen symbool te zetten. De bonussen versterken bekende handelingen. Informatie & spelregels: HUCH! website.

East India Companies is een strategisch bordspel van Pascal Ribrault, waarin de spelers met hun rederijen handelen met de Oost. Ze onderhouden hun schepen, investeren in aandelen van de eigen firma en van de concurrentie. Investeer je op de  beurs of in de aankoop van goederen? Ga je voor snelle schepen of voor meer laadruimte? De aan- en verkoopprijzen van thee, kruiden, koffie en zijde zijn afhankelijk van vraag en aanbod. De spelers moeten de wisselende marktkoersen goed in de gaten houden. Geschikt voor 2-4 spelers vanaf veertien jaar met een speelduur van 60-120 minuten. Informatie & spelregels: HUCH! website.

Sinds Magic Maze weten we dat spelauteur Kaspar Lapp iets heeft met samenwerken onder tijdsdruk met beperkte communicatiemogelijkheden. Bij Gardeners moet je in opdracht van de koning een tuin aanleggen. Terwijl de zandloper loopt, moet je zonder te praten met dezelfde tegels zoveel mogelijk tuinen aanleggen. Elke ronde met andere regels, die je achterhaalt door goed te kijken naar de handelingen van je medespelers. Geschikt voor 1-4 spelers vanaf tien jaar met een speelduur van 15 minuten. Informatie: HUCH! website.

Keydom’s Dragons is een bewerkte heruitgave van Richard Breese’s bordspel Keydom, de grondlegger van het workerplacement genre. Dit spel is in Nederland bekend onder de naam Morgenland, een uitgave van 999 Games uit 2000. Met jouw speelfiguren ga je in de drakengrotten op zoek naar schatten, bemachtig je in de stad extra mogelijkheden en koop je de winstgevende artefacten met jouw schatten. Deze versie heeft regels voor een spel met één of twee spelers. Geschikt voor 1-6 spelers vanaf veertien jaar met een speelduur van 60-90 minuten. Informatie: HUCH! website.

Kites is een coöperatief spel van Kevin Hamano, met prachtige illustraties van Beth Sobel. De spelers werken samen om hun vliegers, vertegenwoordigd door gekleurde zandlopers, in de lucht te houden. Beurtelings worden kaarten uitgespeeld. Alleen met de juiste kaart mag je de desbetreffende zandloper omdraaien. Goed kijken en communiceren om te voorkomen dat zandlopers leeglopen. Sommige zandlopers zijn sneller leeg. De groep heeft pas gewonnen wanneer alle kaarten zijn gespeeld. Geschikt voor 2-6 spelers vanaf tien jaar met een speelduur van 10 minuten. Informatie: HUCH! website.

Moesteiro is de Duitse versie van een worker placement spel van Pythagoras, ontworpen door Rolâ & Costa. De spelers leiden teams van meesters en leerlingen (dobbelstenen) bij de bouw van het Santa Maria da Vitória klooster in het Portugese Batalha. Je speelt vijf rondes. Na de plaatsing van alle dobbelstenen worden de acties van de vijf gebieden in volgorde uitgevoerd, om voorrechten, grondstoffen en andere voordelen te verkrijgen. Daarna krijgt iedereen de kans om bij te dragen aan de bouw van het klooster. Tijdens het spel verdien je punten via koningstegels, het dorp en jouw bijdragen aan de bouw van het klooster. Bij de eindtelling krijg je punten voor setjes ongebruikte bouwstenen, voor glastegels en voor jouw positie op het arbeidspoor. Geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar met een speelduur van 40 minuten. Informatie: HUCH! website.

Stellarion van Shadi Torbey is een solitair kaartspel waarbij jij jouw deck moet managen. Alle benodigde kaarten bevinden zich in de acht stapels, aan jou de taak ze goed te organiseren. Stelalrion bevat vier expansiemodules. Het spel behoort tot de Oniversum-reeks. Geschikt voor 1-2 spelers vanaf tien jaar met een speelduur van 15 minuten. Informatie: HUCH! website.

Rivality van François Bachelart wordt door de uitgever beschreven als een meerderhedenspel met tegels. Uit het vage verhaal over een magische bron en golems kan ik verder niets zinvols opmaken. Geschikt voor 1-4 spelers vanaf tien jaar met een speelduur van 20 minuten. Informatie: HUCH! website.

Later dit jaar verschijnen onder meer Torres Family, Duitse edities van Tribes of the Wind en Turing Machine en de leuke verrassing Matrx Gipf. Dit nieuwe spel in Kris Burm’s GIPF Project vat het potentieel van de eerdere spellen in een nieuw spel.

Meer informatie: