Beste wensen voor 2023

Ik wens de bezoekers van Bordspeler.nl een gezond, voorspoedig en speels 2023.

2022 was op veel terreinen een vreselijk jaar. De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de economische malaise, de maatschappelijke onrust, het zal je bekend voorkomen. In de Nederlandse spellenscène werden we geconfronteerd met het overlijden van twee bekende gezichten, Han Heidema (een van de grondleggers van Ducosim en de Nederlandse Spellenprijs) en Michael Bruinsma (eigenaar van 999 Games en grondlegger van het Spellenspektakel). Twee mannen die ik waardeerde en die op hun eigen manier belangrijk waren voor de spellenhobby. Zonder Michael was onze hobbyscène niet zo groot geweest.

Bordspeler.nl trok in de laatste maanden van 2022 gemiddeld 700 bezoekers per dag. Een jaartotaal kan ik niet achterhalen, de statistiekenpagina van mijn hosting provider bevat geen gegevens van de maanden voor september.

Mijn website kabbelt rustig voort. Ik schrijf nog steeds met veel plezier over (nieuwe) spellen en spelevenementen, maar kom te weinig toe aan het schrijven van recensies. De hoofdoorzaak is tijdgebrek. Mijn benadering van recensies is een tikkie ouderwets. Ik begin er pas aan wanneer ik een spel grondig heb getest en het verhaal als het ware vanzelf ontstaat. Grondig testen kost tijd, wat botst met een boeiende drukke baan en andere hobby’s. Ik weiger me te verlagen tot het niveau dat ik de laatste jaren op Instagram zie passeren. Dat is in mijn optiek vooral een mix van braaf doen en uitgevers pleasen. Gelukkig zijn er voldoende sites en kanalen die – bijvoorbeeld op zolder, met een bord voor hun kop en/of spellenwijs – kwaliteit op de mat leggen en daarbij veel nieuwe content bieden. Ik kan met een gerust hart de ‘has been’ uithangen.

Na twee jaar coronadroogte was 2022 een geslaagd jaar op beursgebied. Ik heb veel plezier beleefd aan mijn bezoeken aan Zuiderspel, Spiel Doch!, Speelwarden, Ducosim, Spiel en het Spellenspektakel. Door pech moest ik Noorderspel en Spel laten schieten. Ik kijk uit naar een nieuw jaar vol leuke evenementen. Ik neem me voor dit jaar enkele voor mij onbekende beurzen te verkennen.

Een vooruitblik naar nieuwe spellen laat ik om praktische redenen achterwege. Sinds mijn eerste kennismaking met Amerikaanse hobby games in 1979 (bijvangst van het kopen van studieboeken bij Broese Kemink in Utrecht) is mijn verzameling spelletjes fors gegroeid. Ik heb afgelopen najaar een mooie deuk in mijn buitensporige collectie geslagen door ruim 600 spellen ineens te verkopen. De nu voorliggende uitdaging is een eerste kwartaal zonder de aankoop van nieuwe spellen. Dat is de afgelopen 43 jaar volgens mij nog nooit gebeurd. (Disclaimer: cadeautjes voor anderen en een eventuele heilige graal in het tweedehands circuit zijn uitgesloten).

Ik sluit af met mijn inmiddels traditionele, maar nog steeds aanmatigende en irrelevante, Spel van het Jaar verkiezing. Mijn winnaar van 2022 is het bordspel London Necropolis Railway van Daniel Newman (uitgever: Spielworxx). Dit is een erg leuke enginebuilder, met meerdere routes naar de punten, een geslaagde en toegankelijke actiemotor en een beetje stress omdat je meestal meer wilt dan je actieschijfjes aankunnen. London Necropolis Railway loopt niet over van directe interactie, maar zo nu en dan kun je een combinatie van actiekaarten en schijfjes wegkapen waarmee je de ander pijn doet. Deze interactie neemt later in het spel wat af, omdat de oranje jokers dan meer flexibiliteit bieden. Een heerlijke mix van plannen, ontwikkelen en vooral tempo maken op jouw spoorlijn. Deze mix van complexiteit, uitdaging en speelduur is mij op het lijf geschreven.