Gasha

De Nederlandse uitgever Gam’inBIZ is pas drie jaar actief, maar heeft in korte tijd al een mooie catalogus met leuke kaart- en andere spellen samengesteld. Waaronder Gasha, een kaartspel over Japanse Gashapon speelgoedmachines. Het spel bestaat uit 75 gashakaarten met speeltjes. De achterkant laat zien welke speeltjes je eventueel kunt verwachten. De 35 beloningskaarten zijn de buit die je verdient door de juiste speeltjes in te leveren. De 16 gedekte bonusfiches zorgen voor leuke bonussen. Iedere speler start met vier gashakaarten, de rest wordt verdeeld over vier gedekte stapels. Er liggen vier beloningskaarten open, de rest is een gedekte stapel.

In jouw beurt trek je twee gashakaarten, of lever je gashakaarten met de vereiste speeltjes in om een beloningskaartje te claimen. Bezit je twee beloningskaartjes met een lootje erop, krijg je een bonusfiche; met gelijk gekleurde lootjes krijg je er ook nog een gashakaart bij (wat in de Nederlandstalige regels onduidelijk is verwoord). Deze fiches zijn goed voor een extra beurt, een dubbele speeltjesjoker of extra punten. Het spel is voorbij wanneer de bonusfiches zijn verbruikt, de stapel beloningskaarten leeg is, of het niet mogelijk is om vier stapels gashakaarten te vormen. De andere spelers krijgen nog één beurt, daarna krijg je de punten op jouw beloningen, voor bonussen en voor ongebruikte speeltjes.

Ten slotte

Dit simpele kaartspel is zeer toegankelijk en speelt lekker vlot. Ondanks de eenvoud biedt het een leuke ludieke uitdaging, het verzamelen onder tijddruk. De druk van je medespelers, die leuke beloningen voor je neus wegsnaaien als jij te lang wacht. Soms komt dit door pech bij het trekken van nieuwe speeltjes, vaak ben je gewoonweg te lang aan het verzamelen.

Dit leuke familiespelletje biedt luchtig vermaak in een snoezige uitvoering. Gasha speelt lekker weg met vier of vijf spelers. Met twee spelers heb je wat meer kans om te pakken waarvoor je speelt. Al met al een geslaagd tussendoortje.

Auteur: Jason Levine (II)
Uitgever: Gam’inBIZ
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: ong. 20 minuten