Würfelhelden

Würfelhelden is een dobbelspelletje van Richard Garfield, de man achter het briljante ruilkaartspel Magic. In dit spel jagen de spelers met hun dobbelstenen op fantasievolle schurken. Iedere speler start met drie witte dobbelstenen, waarop 1-3 zwaarden, twee keer één munt en één gele dobbelsteen zijn afgebeeld. Met de zwaarden probeer je de midden op tafel liggende schurktegel te vangen, die goed is voor een premie van 5-15 geld. Jouw bij de schurk ingezette zwaarden blijven liggen tot een medespeler er meer weet te dobbelen. Liggen jouw zwaarden er nog aan het begin van jouw beurt, dan win jij de schurktegel. Het gele dobbelsteensymbool levert je een extra gele steen op. Op deze stenen kun je met het rode dobbelsteensymbool rode stenen verdienen. Rode en gele stenen raak je weer kwijt wanneer je de op zo’n steen afgebeelde ‘X’ dobbelt. Muntsymbolen zijn goed voor geld, dat wordt verdubbeld wanneer je deze worp geen zwaarden gooit. Wanneer de laatste schurktegel is gewonnen, tellen de spelers hun tegels en munten op. De hoogste som is de winnaar.

Bij een pot met twee spelers kun je de schurktegel pas winnen wanneer je tweemaal op rij de meeste zwaarden hebt gegooid.

Ten slotte

Bij mijn eerste potje in Dortmund was ik nog mild. Dit was vermoedelijk ingegeven door de enigszins rommelige regeluitleg en de – misplaatste – verwachting dat het regelboekje nog wat meer pit zou onthullen. Helaas bleek dit niet het geval. Würfelhelden is niets meer dan onnozel dobbelvermaak met een torenhoge geluksfactor en minimale invloed. Wanneer één speler met een beetje mazzel veel gele en rode stenen toevoegt, heb je geen schijn van kans om een schurktegel te winnen. Zulke stompzinnige dobbelspellen zien we de laatste jaren gelukkig nauwelijks meer. Garfield heeft een schandvlekje aan zijn catalogus toegevoegd.

Ik voeg de dobbelstenen toe aan mijn ‘fruitschaal’ met dobbelstenen, het karton belandt in de papierbak.

Auteur: Richard Garfield
Uitgever: Amigo
Informatie: BGGLuding
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten