Planet B bij 999 Games

999 Games meldt dat het expertspel Planet B verkrijgbaar is. In dit spel hebben we het leven op aarde verkloot en proberen we het opnieuw op een andere planeet. De spelers zijn corrupte gouverneurs, die de staatskas misbruiken voor hun persoonlijke gewin. Je sluit deals met concerns, bouwt jouw stad op, laat de bevolking voor je werken, komt in de gunst van politieke partijen en controleert de nieuwsvoorziening. Aan het einde van de rit wil je het meeste zwart geld in jouw binnenzak.

Op het speelbord liggen concerns met drie dubbelzijdige actietegels, met acties en plaatsingsvelden. De actieve speler plaatst een marker en voert de acties op die kaart uit in de gewenste volgorde. De derde marker op een actiekaart levert de desbetreffende speler een voordeel op en triggert een reorganisatie en aanvullende acties. Zo kun je de kaart omdraaien of – als tweede stap – vervangen. Met de acties kun je onder meer gebouwen bouwen, grondstoffen innen, werkers (mensen en robots) verkrijgen en inzetten of eventkaarten uitspelen. Gebouwen hebben werkers en grondstoffen nodig om te gebruiken. Geld is de belangrijkste grondstof, zowel in de vorm van cash als zwart geld (= winstpunten). Er vinden zo nu en dan verkiezingen plaats. Tijdens het spel hebben de spelers daartoe hun stembiljetten in een zak gegooid. Tijdens een verkiezingsfase worden deze getrokken en geteld. Dan wordt één speler de president, een andere speler de vicepresident en krijgen de verliezers kaarten, die hen bonussen opleveren. De president mag wetten invoeren. De genoemde voordelen worden beïnvloed door het corruptieniveau van de spelers, dat afhangt van hun laatst gespeelde eventkaarten.

Planet B is ontworpen door Johannes Natterer, een spelauteur/-ontwikkelaar in dienst van de Duitse uitgever Hans im Glück, en geïllustreerd door Marcel Gröber en Ingram Schell. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf veertien jaar en heeft een speelduur van ruim 30 minuten per speler.

Meer informatie: