Onderwijsplein Spellenspektakel 2022

Na de geslaagde eerste editie in 2021, is het Onderwijsplein dit jaar terug op het Spellenspektakel. Hier vind je verschillende uitgevers van spellen met een educatief karakter. Op het plein gaan zij graag het gesprek aan om kennis en ervaringen te delen en tonen ze de mogelijkheden van spellen in het onderwijs.

Op de website van het Spellenspektakel vind je een overzicht van de deelnemers. De organisatie is verheugd dit jaar een nieuwe speler als de Rolf Groep te mogen verwelkomen.

Ik had deze week contact met Patrick Zuidhof, de drijvende kracht achter het Onderwijsplein, en vroeg hem naar zijn achtergrond op het gebied van educatie en spellen.

Persoonlijk voel ik mij altijd wel een soort ambassadeur van bordspellen in onderwijs. Al vroeg, toen ik stage liep vanuit de PABO, bedacht ik wedstrijden om bordspellen te ontwikkelen. Daarmee konden de leerlingen dan ook weer een bordspel winnen. Ik gaf ze nooit de vrije hand van doe maar wat, maar ik besprak verschillende mechanieken en hoe je die bij elkaar kon brengen. Zodat je meer kreeg dan het standaard Ganzenbord.

Later gaf ik les als vaste invaller op basisscholen in de Schilderswijk in Den Haag. Toen heb ik met mijn collega Wim de Jong spellen ontwikkeld op een A4-tje, die werden gestencild. Het eerste spel was Drakengoud, een soort speelbaar stripverhaal. Het volgende spel was Space Race, een spel met linialen, als het ware een (miniature) table top gateway game. Ik zag het spelen ook als een goede les met betrekking tot begrijpend leren lezen, immers je moest de spelregels lezen en kunnen omzetten in handelingen.

Patrick Zuidhof

Vervolgens heb ik dit doorontwikkeld in een boekenspel, dat werd gesponsord door Ravensburger. Leerlingen van groep 7/8 maakten van hun lievelingsboek een bordspel. Ze werden daarbij geholpen met een methode, in de vorm van een klein boekje dat was verdeeld in verschillende onderdelen. Denk daarbij aan de kennismaking met verschillende categorie bordspellen, voorbereiding om een bordspel te maken, mechanismen en denken aan eventuele uitbreidingen. De leerlingen maakten het spel op een A4, dat later werd gepresenteerd op het internet. Daar konden leerlingen van elkaar het bordspel van hun lievelingsboek downloaden en uitprinten.

In een volgende fase ben ik gaan lesgeven op VSO ZMOK, waar ik succesvol tien jaar lang bordspellen heb ingezet om te leren focussen, begrijpend leren lezen, economische begrippen. Deze spellen heb ik vervolgens gekoppeld aan zelfgemaakt lesmateriaal in een opensource LMS systeem Moodle. Een mooi voorbeeld was dat jongeren het bekende bordspel Acquire speelden, waarin je hotelketens laat fuseren. Daarbij krijg je een percentage van de dividenduitkering. Een leerling wilde dit ook graag spelen, maar zijn kennis rondom procenten was niet voldoende om dit spel te spelen. Daarop heb ik oefeningen en toetsen in de online leeromgeving Moodle geplaatst met gebruikmaking van  foto’s van het spel om enige verbinding te leggen. Na dagen oefenen was zijn kennis meer dan voldoende om het spel mee te spelen; over intrinsieke motivatie gesproken.

Later ben ik gaan ondernemen met Moodle, dat uitmondde in onze huidige service OpenEdu. Tussendoor heb ik succesvolle spellen op de markt gebracht als uitgever en (co-)auteur, zoals Bloqs, UGO en Roborama. Ik ben verder gaan pionieren met het koppelen van bordspellen aan een leeromgeving in mijn uitgeverij Pumpkin games. En ondertussen zag ik een steeds groter worden groep docenten, die in het onderwijs bordspellen serieus gebruiken in hun lessen en niet louter als beloning.

een deel van het Onderwijsplein in 2021

Ik ontmoette Frank Bunnik, de organisator van het Spellenspektakel, op een ICT-beurs. Daar werd het idee geboren om op het Spellenspektakel een plein in te richten voor allerlei initiatieven op het gebied van bordspel in het onderwijs.

Meer informatie: