Megableu: najaar 2022

De Belgische uitgever Megableu meldt een handvol nieuwe spellen. Op het Spellenspektakel vind je deze uitgever in stand 928.

In 10 dagen door Europa gebruiken spelers land- en transportkaarten om een route door Europa uit te stippelen. Het doel van het spel is om een reis van tien dagen door Europa te maken, waarbij elke dag logisch moet aansluiten op de volgende. De eerste en laatste dag moeten een land bevatten, en op alle dagen daartussen moeten spelers land- en reiskaarten gebruiken om een verbindende reis door Europa te maken. Het transportmiddel bepaalt hoe de verbinding moet zijn. De eerste speler die een reis van tien dagen voltooit, waarbij elke dag logisch aansluit, is de winnaar.

Dit ontwerp van Alan R. Moon en Aaron Weissblum is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 20-30 minuten.

Het Verhaal van Koning Schaak is een bordspel dat jonge kinderen leert schaken met behulp van gekke verhalen, levendige illustraties, aangepaste schaakstukken en een uniek schaakbord. De verhalen en het ondersteunend materiaal leren de regels van het schaken op een eenvoudige en leuke manier. Zo is de koning een dwaze man met een buik die zo dik is dat hij zich maar één vakje per keer kan verplaatsen. Je hebt geen schaakervaring nodig om dit spel te spelen. Geschikt voor twee spelers vanaf drie jaar. Dit spel is een Speelgoed van het Jaar 2022 winnaar in de categorie ‘wetenschap en educatie STEAM’.

Bij Paddie’s Zandkastelen bouwen de spelertjes zandkastelen om schildpadden te beschermen tegen een krab. Middels een “bingo”-mechanisme kies je een symbool en een kleur. Alle spelers mogen dan een zandkasteel plaatsen op dit symbool op hun speelbord. Maar elk speelbord is anders, dus het wordt spannend om te zien wie zijn schildpadje als eerste veilig naar de andere kant van het strand brengt. Geschikt voor 2-4 spelers vanaf zes jaar.

Bij Oertaal vormen de spelers een of meerdere teams en proberen ze figuren van verschillende vormen te bouwen. Alleen de bouwmeester in het team weet welk figuur ze moeten bouwen. Hij mag alleen de woorden gebruiken die gedefinieerd zijn in het “prehistorische woordenboek”. Dit zijn woordkaarten die aan het begin van het spel open op tafel worden gelegd om vormen, kleuren en acties te definiëren. “FLEK BOOD KLUV” kan bijvoorbeeld betekenen: “Draai de blauwe kubus naar rechts”. Wie begrijpt elkaar het best en maakt als eerste het juiste bouwwerk? Geschikt voor twee of meer spelers vanaf zeven jaar.

Bij Kuddegedrag moet je als eerste speler acht koefiches verzamelen. Dit doe je door als de kudde te denken en hetzelfde antwoord op te schrijven als de andere spelers. Het spel begint met een willekeurige vraag. Liever robotarmen of robotbenen? Wat is het grootste dier dat je zou kunnen optillen? Wat is de beste donutvulling? Iedereen schrijft stiekem een antwoord op. Als iedereen klaar is, onthullen de spelers een voor een hun antwoorden. Wanneer alle antwoorden zijn onthuld, tel ze dan op om erachter te komen welk antwoord het meest voorkomende was. Als jouw antwoord tot de meerderheid behoort, krijg je één koefiche als beloning. Ben jij de enige speler met een antwoord, dan moet je als straf de Roze Koe aan jouw kudde toevoegen. Jouw kudde is voorlopig niets waard, totdat je de Roze Koe aan iemand anders kan doorgeven. Geschikt voor 4-20 spelers vanaf tien jaar.

Bij Raad Wat Ik Denk probeer je een woord te bedenken dat de andere spelers niet in de eerste drie beurten zullen raden, maar wel voor de tiende beurt. De spelers mogen hun pion op het speelbord verplaatsen volgens het aantal beurten dat ze nodig hadden om het woord te raden. Je wint door als eerste de finish te bereiken. Geschikt voor 3-6 spelers vanaf zeven jaar.

Meer informatie: