Queensland

Het in de nazomer van 2022 verschenen legspel Queensland is bijzonder. Dit is namelijk geen licentietitel, maar een spel dat de uitgever 999 Games in eigen beheer heeft ontwikkeld. Queensland is een ontwerp van de Amerikaanse spelauteur Matt Wolfe, de illustraties zijn van Marlies Barends. De setting van dit spel is verfrissend, maar voor Australiërs vermoedelijk een tikkie pijnlijk. In de jaren dertig van de vorige eeuw werden in Australië vanuit Hawaï giftige padden geïntroduceerd om suikerrietplantages te beschermen tegen een keversoort. Helaas deed deze exoot niets tegen de kevers, maar had de pad genoeg aan ander voedsel. Met een paddenplaag tot gevolg, die voortduurt tot op de dag van vandaag. In dit spel vorm je met tegels een boerderij met suikerriet- en graanvelden. Tegelijkertijd wordt jouw land door padden overspoeld, die naar de vijvers trekken. Om ze te vangen, moet je minstens vijf padden in een vijver zien te krijgen.

Tegels worden aangeboden op een markttableau met drie velden. Je kiest er één en legt deze passend aan. Er zijn drie terreinsoorten: suikerriet, graan en aarde. De meeste tegels tonen ook boerderijsymbolen: koeien, vogelverschrikkers of trekkers. Op het markttableau zie je hoeveel padden je op de zojuist gelegde tegel moet plaatsen (1-3). Ten slotte moet je alle padden in jouw boerderij verplaatsen. De zojuist geplaatste tegel geeft de windrichting en de afstand aan: één of twee tegels verder. Toont de tegel een groepsverplaatsing, dan mogen jouw medespelers ook hun padden bewegen. Padden stoppen altijd in een vijver en blijven daar staan tot ze worden verwijderd. Zodra een vijver (na alle verplaatsingen) vijf of meer padden bevat, scoort de desbetreffende speler punten. Leg alle padden uit deze vijver terug in de voorraad. Je krijgt vijf punten voor precies vijf padden, drie punten voor zes of meer padden.

Het spel is voorbij wanneer het markttableau niet kan worden aangevuld. Dan volgt de eindtelling. De speler(s) met de minste padden krijgt drie punten; de speler(s) met de meeste verliest drie punten. Vervolgens worden alle tegels met padden verwijderd. Daarna scoor je twee punten voor elke tegel in jouw grootste complete suikerrietveld en één punt voor elke tegel in jouw grootste complete graanveld. Vervolgens krijg je 0-10 punten voor elk van de drie symboolsoorten en ten slotte één punt voor elke vijver.

Ten slotte

Bij een legspel met gebieden wordt snel de vergelijking met Carcassonne gemaakt. Da’s hier niet zinvol, bij Queensland bouw je immers aan je eigen landschapje. Bovendien een landschapje dat kwetsbaar is voor de sloophamer van de paddeninvasie. Heb jij niet goed gepland, dan wordt jouw mooie boerderij op cruciale plaatsen gesloopt en kun je fluiten naar de hoogste score. De logistieke uitdagingen rond de paddentrek staan centraal in dit spel. Dit geeft deze speelse puzzel een leuk en uitdagend eigen karakter. Spelen op je eigen landschap houdt de interactie uiteraard klein, maar soms kun je wel degelijk een tegel kiezen die een tegenstander dolgraag zelf zou pakken. Het is sowieso prettig dat je wat te kiezen hebt, blind trekken zou hier onbevredigend zijn. Wat spelersaantallen betreft, vind ik twee of drie spelers het fijnst spelen. Bij een volle bezetting komt je boerderijtje wat minder uit de verf. De solovariant heb ik niet gespeeld.

999 Games zet een mooie stap met deze eigen productie. Ik hoop dat Queensland aanslaat bij buitenlandse partners. Het spel is er leuk genoeg voor.

Auteur: Matt Wolfe
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: ong. 45 minuten