Cascadia wint Nederlandse Spellenprijs – familie

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft vanmiddag in Amersfoort de winnaars van 2022 bekendgemaakt. De winnaar van de familieprijs is Cascadia. Dit is een ontwerp van Randy Flynn, dat in Nederland wordt uitgegeven door White Goblin Games. In dit leg- en puzzelspel vormen de spelers met zeszijdige tegels een Noord-Amerikaanse wildernis, die ze bevolken met verschillende diersoorten. Cascadia is geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten. De andere genomineerden in deze categorie waren De Avonturen van Robin Hood (999 Games) en Living Forest (Ludonaute).

Juryoordeel: welke combinatie van terreintegel met dier kies je? Past je terreintegel mooi in je landschap? En lukt het ook nog om het dier op een gewenste plek te leggen? Houd dan ook nog maar je concurrenten voor de grootste gebieden in het oog. Met eenvoudige regels krijg je verschillende puzzels tegelijkertijd, wat behoorlijk uitdagend blijkt. Cascadia is een snel te leren en gemakkelijk uit te leggen tegellegspel. Het doorgronden is echter een ander verhaal. Daar zit juist ook de charme: het is toegankelijk en tegelijkertijd een uitdaging. Je huidige keuzes passen natuurlijk niet mooi bij de verschillende doelen, wat het interessant houdt. Een geslaagde beurt zorgt zeker voor een euforisch momentje.

Commentaar: dit Duitse Spiel des Jahres is ook in Nederland een mooie winnaar van de familieprijs. Ik heb geen signalen opgevangen over de kwaliteit van de spelregels, wat doet vermoeden dat de Goblins keurig werk hebben geleverd. Ik had het Robin Hood ook gegund. Dat spel weet een innovatief systeem te verbinden met een sfeervol en uitdagend spelverloop. Innovatie zou bij zo’n spellenprijs misschien wel wat meer gewicht in de schaal mogen leggen.

Meer informatie: