Ark Nova wint Nederlandse Spellenprijs – experts

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft vanmiddag in Amersfoort de winnaars van 2022 bekendgemaakt. De winnaar van de expertprijs is Ark Nova. Dit is een ontwerp van Mathias Wigge, dat in Nederland wordt uitgegeven door White Goblin Games. In dit spel beheert iedere speler zijn eigen dierentuin, waarin hij verblijven bouwt voor de exotische dieren die middels een enorme kaartstapel tot hem/haar komen. Dit alles aangestuurd door een verfrissende actiemotor. Ark Nova is geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 90 minuten. De andere genomineerden in deze categorie waren Carnegie (Quined Games en HOT Games) en Terraforming Mars: Ares Expeditie (Intrafin Games).

Juryoordeel: hoe geef je jouw dierentuin vorm? Zet je een mooi dierenverblijf neer? Of ontferm je je deze ronde liever over een dier? Je keuze krijgt een extra dimensie, omdat de gekozen actie daarna voor jou volledig inboet aan kracht, terwijl de overige acties sterker worden. Zo grijp je kansen en bereid je ook de volgende ronde voor. Nog interessanter wordt het als je acties opwaardeert voor nieuwe mogelijkheden. Zo versterk je nog meer jouw speelstijl. Met meer dan tweehonderd unieke kaarten is geen spel hetzelfde. Ark Nova is een bouwspel, waarbij je acties en kaarten goed moet inzetten. Het mooie materiaal nodigt echt uit om te gaan spelen. De spelprincipes grijpen mooi in elkaar en leveren een onderhoudende uitdaging. Krijg je ook nog de onderweg lonkende bonussen fijn op elkaar afgestemd, dan kan jouw dierentuin niet meer stuk.

Commentaar: ik vind dit om drie redenen een gemiste kans. De jury had allereerst het lef moeten hebben om het prutswerk van White Goblin Games in de Nederlandse spelregels af te straffen. Zeker bij de verkiezing na de jaargang waarin men het nodig vond om Paleo te negeren vanwege de soms onduidelijke structuur van die regels. Ten tweede omdat men met Carnegie een internationaal bejubelde en bekroonde kanshebber van Nederlandse bodem op tafel had. Ten derde omdat Ark Nova met meer dan twee spelers een gemankeerd spel is. Overigens geniet ik met volle teugen van Ark Nova als tweepersoonsspel, ondanks de gebrekkige strategische diepte en de relatief grote grilligheid. Maar al met al overheerst een gevoel van teleurstelling in de beslissing van de jury.

Meer informatie: