Slotbericht organisator SPIEL ’22

Vandaag sloot de internationale spellenbeurs SPIEL ’22 de deuren na vier dagen speelplezier in de Messe Essen. Men mocht dit jaar 147.000 bezoekers verwelkomen, ruim 53.000 meer dan vorig jaar. Donderdag was het drukker dan ik had verwacht, vrijdag en zaterdag vond ik het merkbaar rustiger, waardoor dit bezoekersaantal in de lijn der verwachting lag. De in de voorverkoop verkochte kaartjes gingen naar bezoekers uit maar liefst 66 landen, waaruit blijkt hoe divers en internationaal dit mooie evenement is. Zij konden op de beurs genieten van meer dan 1.800 noviteiten van 980 exposanten uit 56 landen. De verhuurde standruimte was fors groter dan vorig jaar.

Op de persconferentie werd de organisator Dominique Metzler vergezeld door Florian Hess, namens de Spielwarenmesse eG de nieuwe ‘Geschäftsführer’ van het Friedhelm Merz Verlag. Zoals bekend is de Spielwarenmesse eG sinds dit jaar de eigenaar van SPIEL. Florian Hess deed een deel van de persconferentie. Naast de gebruikelijke verhalen over markontwikkelingen ving ik iets op over het voornemen een Spieleerfindermesse te ontwikkelen. Verder werd gemeld dat de Spielwarenmesse eG het contract met de Messe Essen voor de komende drie jaar heeft verlengd en dat met de stad Essen wordt gesproken over meer ‘integratie’ van stad en beurs.

Het was ook dit jaar heerlijk om weer onder de speelse mensen te zijn, om door de hallen te zwerven, nieuwe spellen te ontdekken en bij te praten met bekenden uit binnen- en buitenland. Maar ook werd het gemis van oude bekenden als Maureen Hiron, Han Heidema en Michael Bruinsma gevoeld.

Op en rond zo’n beurs wordt altijd gezocht naar trends. Spelinhoudelijk denk ik dan meteen aan natuur en dieren, een trend die ik met plezier aanschouw. Minder vrolijk word ik van de gevolgen van de stijging van papier en andere grondstoffen. De verkoopprijzen van spellen zijn flink gestegen, 50 euro voor een bordspel leek deze beurs wel een kassakoopje. Ook van de productie- en transportperikelen zijn we nog lang niet af, veel interessante spellen waren mondjesmaat beschikbaar.

SPIEL ’23 vindt plaats van 5 t/m 8 oktober 2023.

In de loop van de week volgt een uitgebreider beursverslag.

Meer informatie: