Scout wint Kartenspielpreis ’22

Het kaartspel Scouts heeft de à la carte Kartenspielpreis van 2022 gewonnen. Deze spellenprijs wordt jaarlijks georganiseerd door het Duitse spellenblad Fairplay; een vakjury bepaalt de uitslag. De winnaar is bekendgemaakt op Spiel 2022. Scout is een kaartspel van Kei Kajino, dat wordt uitgegeven door OINK Games. De auteur was door een alom bekend virus helaas niet in staat de prijsuitreiking bij te wonen.

Bij Scout bepaal je aan het begin van de ronde met welke oriëntatie jij jouw kaarten in de hand neemt; schudden of verplaatsen is niet toegestaan. De actieve speler speelt één kaart of een setje met opeenvolgende of gelijke getallen. Deze kaart/set moet hoger zijn dan de actieve set. Dan leg je de kaarten van de verslagen actieve set op je scorestapel. Meer kaarten is altijd hoger, daarna zijn gelijke getallen hoger dan een reeks, daarna telt het getal. Kan of wil je geen hogere set spelen, dan moet je één randkaart van de actieve set aan je hand toevoegen. De speler van die actieve set krijgt één chip. Eens per spel kun je jouw ‘scoutfiche’ omdraaien om na het pakken van een kaart alsnog een set te spelen. De ronde is voorbij wanneer jij jouw kaarten hebt uitgespeeld of wanneer alle spelers op rij een kaart moesten pakken. Dan noteer je één punt voor elke chip en elke kaart in je scorestapel; handkaarten zijn minpunten. Scout is een leuk slagenspelletje uit de ‘climbing’ familie.

De volledige top tien van 2022

  1. Scout (Oink Games)
  2. Jekyll & Hyde (Nice Game Publishing)
  3. 7 Wonders Architects (Repos)
  4. Top Ten  (Cocktail Games)
  5. Baumkronen (Kosmos)
  6. Imperium: Classic (Osprey Games)
  7. Voll Verplant (Schmidt Spiele)
  8. 7 Seas (Abacus)
  9. Kings & Creatures (Zoch)
  10. Fort (Leder Games)

Meer informatie: