WILD Serengeti bij WGG

White Goblin Games heeft vandaag het nieuwe bordspel WILD Serengeti uitgebracht via de zogenaamde WGG Top Stores. Andere winkels volgen later. Bij dit prachtig uitgevoerde bordspel plaatsen de spelers speelstukken van Afrikaanse wilde dieren op een speelbord met 7 X 7 velden en vier verschillende terreinsoorten (gras, water, bos en rots). Dit doe je omdat je opdrachten op scenekaarten wilt vervullen. Dit lukt wanneer de afgebeelde configuratie aan dieren in jouw beurt op het speelbord staat. Dit kan op drie manieren: met dieren op de afgebeelde terreinsoort, met dieren in de afgebeelde volgorde in een rechte lijn en met naburige dieren. Een voltooide scenekaart levert veelal directe punten op, maar meestal ook icoontjes waar je later wat aan hebt. Zoals extra inkomsten in de vorm van voedselfiches (waarmee je één dier één stapje kunt verplaatsen) of effectfiches (waarmee je één terreinvoorwaarde op een scenekaart mag negeren). Er zijn meerdere iconen waarmee je een scorepotentieel voor latere kaarten kunt opbouwen. Een grote hoeveelheid hartjes is goed voor een lading bonuspunten. En de dierenpoten zijn jokers voor de twee meerderhedenstrijdjes, waarbij je een lading punten kunt binnentikken wanneer je de meeste dieren van de gevraagde soort op je voltooide scenekaarten hebt.

Het plaatsen en manipuleren van dieren en het kiezen van nieuwe scenekaarten doe je via acties. Aan het begin van elke ronde krijgen de spelers 6-7 munten om hun acties te betalen. Ze kosten je meestal één munt. Acties kies je met jouw speelstuk op het actiebord. Er zijn acht soorten basisacties. Met de eerste vier plaats je één exemplaar van de desbetreffende diersoort op een vrij veld op het speelbord. Met de vijfde actie kun je dieren op het bord verwisselen. Met de zesde actie kun je dieren 1-3 velden verplaatsen. Met de zevende actie neem je één of meer (tegen extra betaling) van de zes open scenekaarten. Met de achtste actie doe je hetzelfde, maar vervang je eerst alle scenekaarten in het aanbod. In beide gevallen vul je de gaten pas aan het einde van je beurt weer aan met nieuwe kaarten. Na zes rondes is het spel voorbij.

WILD Serengeti is een ontwerp van Gunho Kim. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 90 minuten.

Ik heb de Engelstalige versie van dit spel gekocht vanwege het prachtige uiterlijk en de verwachting van een vlot puzzelspel met een lekkere portie interactie. Prachtig is en blijft het, maar inhoudelijk vind ik het – zeker met een volle bezetting – een matig spel. In de zes rondes ben je constant met hetzelfde repetitieve dingetje bezig, ben je afhankelijk van de grillige effecten van de slimme acties van je medespelers, lukt het je vaak niet om voor jou prettige scenekaarten te bemachtigen en moet je met enige regelmaat ervaren dat de aan het einde van jouw beurt ter aanvulling getrokken kaarten de volgende speler geweldig goed uitkomen (onbegrijpelijk dat je niet tijdens je beurt al mag aanvullen). De enige spanningsopbouw vind je bij de twee meerderhedenstrijdjes, maar die pret verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer jouw linkerbuurman al mazzelend veel pootjes weet te bemachtigen. Het meeste irritante was de speelduur met een volle bezetting, voor zo’n relatief licht spel is 90-120 minuten geen pretje. Gelukkig verloopt het met twee spelers wat soepeler, maar ook dan word ik nog steeds geen fan. Op de website van de uitgever kost het spel zo’n 70 euro. Dit lijkt mij bijna geldverspilling. Die van mij gaat binnenkort de deur uit (gepimpt en al met extra houtwerk).

Meer informatie: