Revive van Aporta Games

De Noorse uitgever Aporta Games presenteert op SPIEL ’22 het ontwikkelingsspel Revive. Revive ligt pas vanaf december in de winkels, maar op SPIEL (Hal 3, stand E-102) is in samenwerking met Matagot een kleine eerste oplage beschikbaar (mits niet uitverkocht via de voorverkoop). Het spel is opgebouwd als campagne met vijf hoofdstukken, die gaandeweg nieuwe elementen ontsluiten. Er zijn geen legacyfratsen die de herspeelbaarheid onmogelijk maken. Iedere speler begint met een setje bevolkingkaarten, een stamtableau met de vaardigheid en potentiële technologie van de stam en een eigen speelbord, waarop en waarnaast je van alles en nog wat bewaart en registreert. Het centrale speelbord bevat het landschap, waarop de spelers oude locaties proberen te bereiken en te bevolken. Dit speelbord wordt elk spel anders opgebouwd met losse tegels.

In je beurt kies je twee acties uit de volgende mogelijkheden. Je speelt een kaart uit jouw actieve zone op een vrije plek van je bord. Het effect wordt bepaald door de gekozen locatie. Speel je ‘m bovenin, dan activeer je de grondstofactie. Onderin activeer je de speciale eigenschap. Je mag jouw switchtoken verplaatsen en een grondstof nemen. Je kiest en draait een gebiedstegel open, betaalt de kosten van de afstand en de tegel zelf en rekruteert een nieuwe bevolkingskaart. Je bevolkt een ontdekte oude locatie en leert meteen een nieuwe technologie. Je bouwt een fabriek op een zandveld, waarbij het naburige terrein bepaalt op welke machinesporen op jouw eigen bord jij vooruit gaat. Aanvullend kun je energie besteden om machines te activeren. In plaats van acties kun je ook een winterslaap houden, waarmee gespeelde kaarten weer in roulatie komen en je verbruikte energie terugkrijgt. Door het behalen van bepaalde mijlpalen mag je artefacten van het centrale bord nemen. Hiermee krik je het scorepotentieel van de drie categorieën op jouw scorekaart op. Het spel is voorbij wanneer alle artefacten zijn genomen.

Revive is een ontwerp van Helge Meissner, Eilif Svensson, Anna Wermlund en Kristian Amundsen Østby. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf veertien jaar en heeft een speelduur van 90-120 minuten.

Meer informatie:

  • Matagot (de Aporta Games website ligt eruit)