Village Rails van Osprey Games

De Britse uitgever Osprey Games heeft onlangs het treinenspel Village Rails uitgebracht. Dit is een van de titels die deze uitgever zal presenteren op SPIEL ’22 (hal 1, stand E-125). Iedere speler heeft een eigen speelveld dat aan twee kanten wordt begrensd door een L-vormig tableau. Hierop vind je verschillende terreinsoorten en de startvelden van je spoorlijnen. In jouw speelveld is ruimte voor twaalf railkaarten, die je tijdens het spel kiest en aanlegt. De railkaarten worden aangeboden in een open markt van zeven kaarten. Elke ronde moet je één railkaart leggen. De onderste kaart is gratis, wil je een kaart dichterbij de trekstapel, dan leg je één munt op elke overgeslagen kaart. De gekozen kaart leg je op een lege plek in jouw speelveld. Als vrijwillige actie mag je voor of na de railkaart één van de vier open tripkaarten kiezen en spelen. Dit kost je drie munten en ook nu moet je één munt op elke overgeslagen kaart leggen. Tripkaarten leg je boven de startvelden van je spoorlijnen (max. twee per startveld).

Een spoorlijn is voltooid wanneer deze een verbinding heeft van een startveld naar de open rand van je speelveld. Dan scoor je allereerst punten voor bij deze lijn gelegde tripkaarten en voor de iconen op de railkaarten. De iconen geven punten voor identieke terreinsoorten, verschillende terreinsoorten, simpelweg wat erop staat en een progressief oplopend aantal voor seinen. Ten slotte leg je één van je drie eindpuntkaarten naast de lijn en verdien je de afgebeelde geldsom (die stijgt wanneer je aan de voorwaarden voldoet). Na twaalf rondes krijg je een progressief oplopend aantal punten voor het aantal verschillende spoorlijnen met wisseliconen en één schamel puntje voor elke drie munten.

Village Rails is een ontwerp van Matthew Dunstan en Bret.t J. Gilbert. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf veertien jaar (tien lijkt mij beter passen) en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten.

Meer informatie: