Next Move Games: najaar ’22

Bij Spellenpoort Amersfoort ligt de Frans- en Nederlandstalige editie van Maui in de schappen, het nieuwe bordspel van de Canadese uitgever Next Move Games. Het lijkt erop dat Asmodee The Netherlands dit spel ruim een week voor de internationale releasedatum in omloop heeft gebracht. Het spel speelt zich af op de prachtige stranden van het eiland Maui. De spelers vullen hun strand door handdoeken neer te leggen en deze met elkaar te verbinden om zo de meeste punten te verdienen. Je hebt jouw eigen strandbordje met zeven rijen, waarop plek is voor dertien handdoeken. Aan het begin van het spel leg je één handdoek in de linker kolom en moet je acht parasols op de voorgeschreven plaatsen leggen. Elke handdoek toont drie verschillende patronen. Op de centrale markt worden drie handdoeken en één munt in elk van de twee rijen gelegd.

In jouw beurt kies je uit twee mogelijkheden. Je neemt alle munten van een marktrij, of je koopt een handdoek voor 0-2 munten en legt deze munten in de marktrij. Wanneer je een handdoek op jouw strand legt, moet minstens één patroon matchen. Voor elke match gaat jouw scoresteen van dat patroon 1-3 velden vooruit op het scorespoor. Dichtbij de oceaan of de schaduw levert meer punten op, maar je wordt gestraft wanneer een deel van je handdoek uit jouw speelveld steekt. Wanneer je een parasol bedekt, krijg je een bonus in de vorm van een parel of een scorestap vooruit in dat patroon. Wanneer iemand een handdoek in zijn laatste kolom plaatst, worden de punten voor patroonscores, parels en resterende munten geteld. Op de achterkant van je strandbord vind je een variant met krabben in plaats van parasols. Wanneer je deze bedekt, kruipen ze op dat deel van je handdoek en neutraliseren ze dat patroonveld.

Maui is een ontwerp van Frank Crittin, Grégoire Largey en Sébastien Pauchon. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer dertig minuten. [INFO]

Op SPIEL ’22 verschijnt een tweede nieuwe titel. Azul: Master Chocolatier is een vooral uiterlijk aangepaste heruitgave van Michael Kiesling’s bekroonde legspel Azul. Het enige door mij ontdekte inhoudelijke verschil vind je op de achterkant van de voorraadschijfjes. Deze bevatten speciale effecten, die een twist op het bekende system bieden. Dit spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten. Van Azul: Master Chocolatier is nog geen Nederlandstalige editie aangekondigd.

Meer informatie: