Iello bust naar Nederland

Iello heeft onlangs de Nederlandstalige editie van het flip & write spel Get on Board: New York & London uitgebracht. Dit is een ontwerp van de Japanse spelauteur Saashi, die een vorige versie van het spel (Let’s Make a Bus Route) al in 2018 via zijn label Saashi & Saashi had uitgebracht. Iedere speler krijgt 32 routestaafjes, een vertrekpion, een scorevel en een potlood. Midden op tafel ligt het dubbelzijdige speelbord. Afhankelijk van het spelersaantal speel je met New York of Londen. Het bord toont een stadsplattegrond met een wegennet. Op de kruispunten vind je vier soorten passagiers, vier soorten locaties (soms zijn dit bezienswaardigheden met een naam) of groene stoplichten. Op het bord leg je twee van zes gemeenschappelijke doelkaarten. Deze tonen hoeveel passagiers je moet ophalen of bij welke locaties je moet stoppen voor winstpunten. Iedere speler krijgt een geheime persoonlijke doelkaart, die punten oplevert wanneer je de drie afgebeelde kruisingen verbindt. Aan het begin kun je aan de hand van twee kaartjes kiezen op welke kruising jouw pion begint.

Het spel duurt twaalf rondes. Eerst draait de startspeler een buskaartje open. Iedere speler vinkt één van de vakjes in deze kleur aan. Dit vakje bepaalt de vorm van de route (rechte lijnen en/of bochten), die je vanaf je huidige positie moet leggen. Gaat jouw route via een straat met andere routestaafjes, dan moet je bussen op jouw filespoor aankruisen (in New York hebben sommige straten altijd een file). Eindig je naast een groen stoplicht, dan mag je een extra staafje leggen. Zorg ervoor dat je niet nogmaals dezelfde kruising bereikt, want dan lig je uit het spel. Zorgt de verplichte routevorm voor problemen, dan kun je met kruisjes op je bochtenspoor bochten in rechte lijnen veranderen of omgekeerd. Vervolgens stappen de passagiers in, door vakjes op de desbetreffende sporen aan te kruisen. Dit doe je ook voor bezochte locaties, waarbij bezienswaardigheden extra punten  opleveren. Vervolgens checken de spelers of ze gemeenschappelijke doelen hebben voltooid. Dan tik je tien punten binnen, waarna zo’n kaartje wordt omgedraaid naar de kant met de lagere waarde. Ten slotte schuift de startspeler door. Na twaalf rondes tel je de punten: minpunten voor het bochtenspoor en de files, pluspunten voor de passagiers/locaties en de behaalde doelen.

Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: