2F-Spiele op SPIEL ’22

2F-Spiele heeft deze week Friedemann Friese’s kaartspel Fasanerie uitgebracht. Op SPIEL ’22 volgt zijn bordspel Findorff. Op de beurs vind je de uitgever in hal 3, stand 3-L104.

Fasanerie is een tweepersoonsspel, dat je met extra sets met meer spelers kunt spelen. De spelers verzamelen fazanten voor een fazanterie. In een potje speel je met zes van de twaalf kaartsoorten. Schud de kaarten, verwijder driemaal het spelersaantal en leg vijf kaarten in een open rij. De spelerstenen worden bij de start in een willekeurige volgorde gestapeld. De achterste speler is altijd aan de beurt. Ligt jouw steen alleen op een kaart, dan moet je deze kaart en alle achterliggende kaarten verzamelen. Daarna beweeg jij jouw steen naar voren op een lege kaart of op andermans steen. Ligt jouw steen nu helemaal vooraan, dan trek je zoveel kaarten van de stapel dat er weer vijf kaarten voor je liggen. Wanneer het deck is uitgeput, wordt het einde ingeluid. Dan mag je de fazanterie vrijwillig verlaten, om te voorkomen dat je negatieve kaarten moet pakken. Voor je verzamelde kaarten krijg je plus- of minpunten, die op allerlei manieren worden bepaald.

Het spel is geschikt voor twee of meer spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 15-30 minuten. [INFO]

Findorff is een van de 23 wijken van Bremen, de woonplaats van Friedemann Friese. In dit bordspel ontwikkel je dit stadsdeel gedurende de jaren 1803 tot 1916. Findorff is een economische engine builder, met een uit Funkenschlag bekende grondstoffenmarkt voor turf. In jouw beurt voer je één van vier acties uit door je voorman op het gekozen actieveld van jouw firmatableau te zetten. 1) Inkoop: koop voor geld een actiefiche om de acties van je firma te verbeteren, koop voor grondstoffen een productiefiche of bouw voor geld en grondstoffen een gebouwkaart uit je hand of uit de markt. Naast winstpunten zijn gebouwen goed voor inkomsten, productie of andere effecten. 2) Inhuren: arbeidskrachten inhuren. 3) Produceren: produceer met je arbeidskrachten bakstenen en rails, of laat ze per schip turf uit het moeras halen. 4) Verkopen: verkoop turf aan de turfmarkt, verkoop rails voor de aanleg van spoorlijnen of bouw huizen voor jouw arbeidskrachten. Aan het begin kun je elke actie maar één keer uitvoeren. Door het kopen of anderszins verkrijgen van actiefiches, kun je de gekozen actie in één beurt meerdere keren uitvoeren.

Kies je dezelfde actie ook in een volgende beurt, dan blijft je voorman staan. Kies je een andere actie, dan verplaats je de voorman op jouw actiespoor 1-3 velden naar beneden. Verlaat hij de onderkant van jouw tableau, dan moet je een bureaucratiefase uitvoeren, alvorens vanaf de bovenkant weer een actie te kiezen. In de bureaucratiefase moet je allereerst woningen verwarmen door één turf van het gunstigste veld op de turfmarkt te verwijderen. Vervolgens leg je voor elke combinatie van een eigen woning en een arbeider één rails uit de voorraad op het eerstvolgende vrije veld van de actuele spoorlijn (en ontvang je vier geld per gelegde rails). De arbeiders op je productiefiches keren terug naar je inzetbare arbeidskrachten, waarbij er één door ouderdom overlijdt. Ten slotte incasseer je de inkomsten van je gebouwde gebouwkaarten.

De aanleg van de twee spoorlijnen naar Hamburg bepaalt de speelduur, het spel eindigt wanneer het tweede spoor is voltooid. Dan krijg je vijftig punten per gebouw, tien per rails in je pakhuis, vier per baksteen, de op de turfmarkt aangegeven punten voor je turf en ten slotte één puntje per daalder.

Findorff is geschikt voor 1-5 spelers (solovariant aan boord) vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 90 minuten. [INFO]

Meer informatie: