Paddenplaag in Queensland

999 Games heeft het legspel Queensland uitgebracht. Dit is geen licentietitel, maar een spel dat de uitgever in eigen beheer heeft ontwikkeld. De setting van dit spel is verfrissend, maar voor Australiërs vermoedelijk een tikkie pijnlijk. In de jaren dertig van de vorige eeuw werden in Australië vanuit Hawaï giftige padden geïntroduceerd om suikerrietplantages te beschermen tegen een keversoort. Helaas deed deze exoot niets tegen de kevers, maar had de pad genoeg aan ander voedsel. Met een paddenplaag tot gevolg, die voortduurt tot op de dag van vandaag. In dit spel vorm je met tegels een boerderij met suikerriet- en graanvelden. Tegelijkertijd wordt jouw land door padden overspoeld, die naar de vijvers trekken. Om ze te vangen, moet je minstens vijf padden in een vijver zien te krijgen.

Tegels worden aangeboden op een markttableau met drie velden. Je kiest er één en legt deze passend aan. Er zijn drie terreinsoorten: suikerriet, graan en aarde. De meeste tegels tonen ook boerderijsymbolen: koeien, vogelverschrikkers of trekkers. Op het markttableau zie je hoeveel padden je op de zojuist gelegde tegel moet plaatsen (1-3). Ten slotte moet je alle padden in jouw boerderij verplaatsen. De zojuist geplaatste tegel geeft de windrichting en de afstand aan: één of twee tegels verder. Toont de tegel een groepsverplaatsing, dan mogen je medespelers ook hun padden bewegen. Padden stoppen altijd in een vijver en blijven daar staan tot ze worden verwijderd. Zodra een vijver (na alle verplaatsingen) vijf of meer padden bevat, scoort de desbetreffende speler punten. Leg alle padden uit deze vijver terug in de voorraad. Je krijgt vijf punten voor precies vijf padden, drie punten voor zes of meer padden.

Het spel is voorbij wanneer het markttableau niet kan worden aangevuld. Dan volgt de eindtelling. De speler(s) met de minste padden krijgt drie punten; de speler(s) met de meeste verliest drie punten. Vervolgens worden alle tegels met padden verwijderd. Daarna scoor je twee punten voor elke tegel in jouw grootste complete suikerrietveld en één punt voor elke tegel in jouw grootste complete graanveld. Vervolgens krijg je 0-10 punten voor elk van de drie symboolsoorten en ten slotte één punt voor elke vijver.

Queensland is een ontwerp van de Amerikaanse spelauteur Matt Wolfe, de illustraties zijn van Marlies Barends. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten.

De basis van het spelsysteem is bekende kost, landschappen vormen door tegels passend aan te leggen. De pit van dit spel zit ‘m in de logistieke uitdagingen rond de paddentrek. Hoe krijg je die beesten in de juiste aantallen naar de vijvers? In mijn tot nu toe enige proefpotje bleek dit een erg leuke uitdaging. Ik kijk uit naar de kans om dit spel vaker te spelen.

Meer informatie: