Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2022

Vanavond zijn de negen genomineerden van de Nederlandse Spellenprijs 2022 bekendgemaakt. Dit jaar niet op een fysieke bijeenkomst met uitgevers en pers/influencers, maar via een vlotte en leuke video op het YouTubekanaal van de Nederlandse Spellenprijs. Wat mij betreft is ook dit een prima methode om de genomineerde spellen uit te lichten.

De drie genomineerden voor de familieprijs

  • De Avonturen van Robin Hood van Michael Menzel, uitgegeven door 999 Games.
  • Cascadia van Randy Flynn, uitgegeven door White Goblin Games.
  • Living Forest, van Aske Christiansen, uitgegeven door Ludonaute.

De drie genomineerden voor de kennersprijs

  • Aquatica van Ivan Tuzovsky, uitgegeven door Jumping Turtle Games.
  • Honey Buzz van Paul Salomon, uitgegeven door Happy Meeple Games.
  • Libertalia: De Winden van Galecrest, van Paoli Mori, uitgegeven door 999 Games.

De drie genomineerden voor de expertprijs

  • Ark Nova van Mathias Wigge, uitgegeven door White Goblin Games.
  • Carnegie van Xavier Georges, uitgegeven door Quined Games en HOT Games.
  • Terraforming Mars: Ares Expeditie van Jacob Fryxelius, Nick Little en Sydney Engelstein, uitgegeven door Intrafin Games.

De winnaars

De jury komt in oktober bijeen om de drie winnaars van de Nederlandse Spellenprijs te bepalen. De winnaars worden 29 oktober bekendgemaakt en gehuldigd.

Commentaar: de jury heeft ook dit jaar een mooie cocktail van ludieke hoogvliegers samengesteld. Ik heb zowaar in alle categorieën een persoonlijke favoriet, die ik de winst een tikkie meer gun. Als familiespel ga ik voor de innovatieve combinatie van een sfeervol verhalend spelverloop en het bijzondere materiaal van Robin Hood. Mijn favoriet bij de kenners is Libertalia, een leuke toepassing van het ‘ik denk dat jij denkt dat ik denk-principe. Bij de expertspellen sneuvelt het op zich prachtige Ark Nova, omdat White Goblin Games weer eens regelprutswerk heeft afgeleverd. Ik hoop dat de jury het lef heeft dit spel hiervoor te straffen (iets wat ze in mijn beleving vorig jaar ten onrechte hebben gedaan met Paleo). En dan kom ik in deze categorie vanzelf uit bij het heerlijke spel dat Terraforming Mars heeft omgevormd tot een spel dat ik wel met plezier op tafel leg.

Meer informatie: