Metrolijn 999

999 Games heeft met enige vertraging Metrolijn uitgebracht. Dit is een uitgebreide editie van Hisashi Hayashi’s flip & write spel MetroX. Deze versie heeft vier scorevellen: Berlijn, Madrid, Amsterdam en Parijs. Je probeert zoveel mogelijk metrolijnen te voltooien en als eerste het eindstation van de desbetreffende lijn te bereiken. Een speler draait een kaart om, die voor iedereen geldt. Iedere speler kiest een metrolijn, vult de waarde van de kaart in een vrij wagonveld van deze lijn en kruist zoveel stations af als deze waarde toelaat. Daarbij mag je de lijn niet verlaten. Stuit je op een aangekruist station, dan is je beurt voorbij. Met speciale kaarten kun je stations overslaan, een mooie overstapscore noteren of een vrij kruisje zetten. Wanneer een speler als eerste het eindstation van een lijn bereikt, scoort hij de hoge waarde van deze lijn. Het spel is voorbij wanneer alle wagonvensters zijn gevuld. Dan krijg je punten voor voltooide lijnen en overstapscores en strafpunten voor lege stations. Sommige metrovellen hebben een speciale eigenschap.

Metrolijn is geschikt voor 1-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Ik heb enkele potjes met de Duitse versie achter de kiezen. Een heerlijk spel, waarbij je gaandeweg wordt geconfronteerd met je eigen planologische onvermogen. Het belang om als eerste een lijn te voltooien zorgt voor onderlinge strijd.

Meer informatie: