Splitter

Splitter is een vlot en toegankelijk roll & write dobbelspel uit de keuken van de Duitse uitgever NSV. Een van de spelers gooit elke ronde twee zeszijdige dobbelstenen, waarna iedereen beide cijfers op een vrij veld in dezelfde rij van zijn eigen scoreblad invult. De keuze van de rij is vrij, de afstand van beide cijfers tot de middenas van het scoreblad moet gelijk zijn. Na 22 rondes volgt de puntentelling. Een geïsoleerde een is één punt waard, exact twee orthogonaal naburige tweeën zijn twee punten waard, exact drie naburige drieën drie punten enzovoort. De twee stervelden verdubbelen de waarde van de desbetreffende groep; daar wil je dus bij voorkeur een hoog cijfer laten scoren. Op het alternatieve scoreblad vind je drie hartjes. Als deze aan het einde van het spel hetzelfde cijfer bevatten, krijg je vijf bonuspunten. Je kunt dit spel ook solo spelen, waarbij jij jouw score probeert te verbeteren.

Ten slotte

Tijdens de eerste potjes was ik nog redelijk enthousiast over Splitter. Ik vond de verdeling in twee helften en de verplichte afstand tot de middenas een verfrissende uitdaging. Na meerdere potjes verwaterde het speelplezier. Wat aanvankelijk vooral fris leek, bleek later een voedingsbodem voor frustratie. Teveel potjes werkten toe naar een onbevredigende eindfase, waarin dobbelpech jouw mooi opgezette plannetjes frustreren. Tuurlijk snap ik dat luchtig dobbelen een fiks gelukselement bevat, maar bij dit spel zorgt pech in de eindfase voor een onprettige stapeling van teleurstellingen.

Splitter voldoet als ander smaakje in mijn forse collectie dobbelspelletjes, maar voor speelplezier tot het gaatje leg ik liever wat anders op tafel.

Auteur: Stefan Nikolic
Uitgever: NSV & WGG
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 1-12
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten