Hans im Glück najaar 2022

De Duitse uitgever Hans im Glück heeft twee nieuwe spellen aangekondigd voor het najaar van 2022. Op Spiel ’22 kunnen we ervan genieten. Ik verwacht overigens dat Nebel über Carcassonne medio september zal verschijnen, in verband met een evenement in de gelijknamige Franse stad. Van beide spellen verwacht ik een Nederlandstalige versie bij 999 Games.

In het bordspel Planet B hebben we het leven op aarde verkloot en proberen we het opnieuw op een andere planeet. De spelers zijn corrupte gouverneurs, die de staatskas misbruiken voor hun persoonlijke gewin. Je sluit deals met concerns, bouwt jouw stad op, laat de bevolking voor je werken, komt in de gunst van politieke partijen en controleert de nieuwsvoorziening. Aan het einde van de rit wil je het meeste zwart geld in jouw binnenzak.

Op het speelbord liggen drie dubbelzijdige actiekaarten, met acties en plaatsingsvelden. De actieve speler plaatst een marker en voert de acties op die kaart uit in de gewenste volgorde. De derde marker op een actiekaart levert de desbetreffende speler een voordeel op en triggert aanvullende acties. Zo kun je de kaart omdraaien of – als tweede stap – vervangen. Met de acties kun je onder meer fabrieken bouwen, grondstoffen innen, werkers (mensen en robots) verkrijgen en inzetten of eventkaarten uitspelen. Fabrieken hebben werkers en grondstoffen nodig om te produceren. Geld is de belangrijkste grondstof, zowel in de vorm van cash als zwart geld (= winstpunten). Aandelen in fabrieken bewaar je in jouw zwart geld voorraad. Er vinden zo nu en dan verkiezingen plaats. Tijdens het spel hebben de spelers daartoe hun tickets in een zak gegooid. Tijdens een verkiezingsfase worden deze getrokken en geteld. Dan wordt één speler de president,  een andere speler de vicepresident en krijgen de verliezers kaarten, die hen bonussen opleveren. De president mag wetten invoeren. De genoemde voordelen worden beïnvloed door het corruptieniveau van de spelers, dat afhangt van hun laatst gespeelde eventkaarten.

Planet B is ontworpen door Johannes Natterer, een spelauteur/-ontwikkelaar in dienst van de uitgever, en geïllustreerd door Marcel Gröber en Ingram Schell. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf veertien jaar en heeft een speelduur van ruim 30 minuten per speler.

Nebel über Carcassonne is een zelfstandig speelbare coöperatieve Carcassonnevariant. Het spel bevat misttegels, waarop vervolgens geesten verschijnen. Door een mistveld met andere tegels af te sluiten worden de geesten verjaagd. Maar je hebt de andere tegels ook nodig om punten te scoren. De spelers verliezen als ze te weinig punten hebben verdiend wanneer de tegels zijn uitgeput of als er teveel geesten op het speelveld zijn beland. Het spel heeft zes verschillende niveaus, die gaandeweg nieuwe spelelementen introduceren. Het spel bevat verder regels voor het gebruik als uitbreiding voor het reguliere Carcassonne.

Nebel über Carcassonne is ontworpen door Klaus-Jürgen Wrede en geïllustreerd door Marcel Gröber. Het spel is geschikt voor 1-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: