TEN

White Goblin Games heeft een vruchtbare relatie met de Noord-Amerikaanse uitgeverscombinatie Flatout Games & AEG. Deze samenwerking tekende in 2020 voor Point Salad, dat jaar de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs. Begin 2022 volgde van dezelfde auteurs, Molly Johnson, Robert Melvin en Shawn Stankewich, het push-your-luck kaartspel TEN. Bij TEN probeer je opeenvolgende reeksen in vier kleuren te vormen. Kleurkaarten hebben een waarde van 1-9. De hoge kaarten zijn uniek, de lage kaarten komen vaker voor. Er zijn jokers voor de kleur, jokers voor de waarde en een superjoker. Geldkaarten tonen 1-5 munten en leveren het geld op waarmee je kaarten kunt bemachtigen in veilingen en op de markt.

De actieve speler begint zijn/haar beurt met een trekfase, waarin je één voor één kaarten van de stapel trekt. Met de getrokken kleur- en geldkaarten vorm je een tijdelijk tableau. Wanneer een joker wordt getrokken, wordt jouw beurt onderbroken voor een veiling bij opbod, waarin vanaf jouw linkerbuurman iedere speler één keer mag bieden of passen. Een gewonnen joker hoef je pas aan het einde van een spel aan een reeks toe te wijzen. Jouw beurt eindigt wanneer je vrijwillig stopt en een beloning claimt, of wanneer je nat gaat omdat jouw tableau een kaart- of een geldwaarde heeft van 11+. De kaartwaarde is het saldo van de cijfers op de kaarten minus de munten op de geldkaarten, de geldwaarde is de som van de munten.

Een beloning bestaat uit alle kleurkaarten of alle geldkaarten in jouw tableau. Ga je voor kleurkaarten, dan leg jij deze kaarten in jouw verzameling en krijgen je medespelers het geld in de vorm van zwarte munten (de geldlimiet = 10) en mag jij straks een koopfase doen. Ga je voor geld, dan krijg jij de munten en gaan de kleurkaarten naar de markt. Ga je nat, dan gaan alle kleurkaarten naar de markt en krijg jij een wit fiche dat drie munten waard is (en niet meetelt voor de geldlimiet van 10). Ga jij nat door de kaartwaarde, dan krijgen je medespelers het geld. In de koopfase mag je één kleurkaart uit de markt kopen (waarde = kostprijs), als je deze combinatie van kleur en waarde nog niet bezit. Betalen doe je met zwarte munten, witte fiches of af te leggen kaarten (waarde = 1).

Wanneer de laatste kaart van de stapel wordt getrokken, is het einde nabij. Dan krijgt iedere speler nog één koopfase. Daarna sorteren de spelers hun kleurkaarten en jokers in opvolgende reeksen. Per kleur krijg je één punt per kaart in jouw grootste opeenvolgende reeks. Heb je alle kaarten van een kleur, dan krijg je één bonuspunt. De speler met de meeste punten wint.

Ten slotte

Ik heb meer dan tien potjes achter de kiezen. TEN is een verrukkelijk push-your-luck-spel, waarbij je naast het verzamelen van kaarten ook moet zorgen voor voldoende pegels om toe te slaan bij de veilingen van de belangrijke jokers en de aankoop van mooie marktkaarten. Aan de andere kant moet het geld ook rollen, omdat jij door de geldlimiet soms niets kunt incasseren wanneer een medespeler als beloning een lading kaarten kiest. Verder moet je bij het verzamelen van kleurkaarten en bieden op jokers op de plannen van je medespelers letten, zodat je met een interactief plaagstootje iets leuks voor hun neuzen kunt wegkapen. TEN biedt een vermakelijke mix van tactische overwegingen, een toefje interactie, bluf en geluk. Het spelsysteem is toegankelijk, het speelt vlot en duurt zo’n 15-30 minuten. Ik speel het spel het liefst met drie of vier spelers, omdat ik dan het gevoel heb dat ik iets meer invloed kan uitoefenen.

Deze recensie is gebaseerd op de Engelstalige editie. In de Nederlandse editie zijn de plastic geldschijfjes vervangen door kartonnen fiches.

Het spel bevat een solovariant tegen de AI-speler Jen, met speciale regels voor het trekken van kaarten en de veilingen. Ik heb deze variant niet gespeeld.

Auteurs: Johnson c.s
Uitgever: AEG & WGG
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 1-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 15-30 minuten