Qwixx Longo

Afgelopen najaar verscheen Qwixx Longo, een nieuw dobbelspel in de populaire Qwixxfamilie. De basis van dit roll & write dobbelspel is gelijk gebleven, maar nu speel je met achtzijdige dobbelstenen (vier gekleurde en twee witte) en een langer scoreblad. De actieve speler gooit de zes dobbelstenen, waarna twee acties na elkaar worden uitgevoerd. Iedere speler mag allereerst de som van de witte stenen in een kleur naar keuze aankruisen. Daarna mag de actieve speler de som van één witte en één gekleurde steen in de desbetreffende kleur aankruisen. Kruist de actieve speler geen enkel getal aan, dan moet hij een leeg vakje bij ‘mislukte worpen’ aankruisen. De vier gekleurde rijen lopen in dit spel van 2-16 en 16-2. Je kunt een rij afsluiten met een van beide laatste getallen, wanneer jij in die rij al zes kruisjes hebt gezet. Op jouw scoreblad vind je verder twee geluksgetallen. Wanneer met de som van de witte stenen zo’n geluksgetal wordt gevormd, mag jij in plaats van dit gedobbelde getal in jouw rij met de minste kruisjes het eerstvolgende veld aankruisen.

Het spel is voorbij wanneer de tweede kleur is gesloten of wanneer een speler vier mislukte worpen heeft genoteerd. Dan krijgen de spelers vijf strafpunten per mislukte worp en per kleur een hoeveelheid pluspunten voor hun kruisjes. De waarde van de kruisjes stijgt progressief van 1 naar 120 punt(en).

Ten slotte

Ik vind Qwixx een heerlijk dobbelspel, dat ik na al die jaren nog steeds met veel plezier op tafel leg. Het is eenvoudig, vlot en simpel, maar tegelijkertijd ook lekker spannend. Het bevalt me goed dat je in de beurt van anderen ook bij het spelverloop bent betrokken. De keuzemogelijkheden zorgen ervoor dat de geluksfactor redelijk wordt gedempt.

Ik probeer graag nieuwe Qwixxvarianten en -scoreblokken uit. Ik vind deze Longo variant per saldo een tikkie onbevredigend. Het grotere bereik vergroot de kans op worpen waarop je nog niet zit te wachten, omdat je niet teveel cijfers wilt overslaan. Dit vertraagt het spel enigszins. De geluksgetallen compenseren dit voor een deel, maar introduceren tevens hun eigen grilligheid. De verdeling van de combinaties is weliswaar in balans, maar de 9 is toch echt het geluksgetal met de kansberekening aan zijn zijde.

Fans van Qwixx zullen ongetwijfeld ook genieten van deze nieuwe variant. Voor een eerste kennismaking met dit systeem kun je beter het basisspel uit 2013 op tafel leggen.

Auteurs: Benndorf & Staupe
Uitgever: NSV & WGG
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten