Geruite Rij-tjes bij HO-T Ga-mes

Volgens mijn lokale speciaalzaak Spellenpoort Amersfoort heeft HOT Games deze week het kaartspel Geruite Rij-tjes uitgebracht. Dit is de Nederlandstalige editie van Krass Kariert, de winnaar van de à la carte Kartenspielpreis van 2018. De Nederlandse uitgever meent desgevraagd dat het koppelteken in de Nederlandse titel de leesbaarheid bevordert, ik vind het vooral een onnodige taalfout.

Dit spel draait om het lozen van je kaarten. Iedere speler legt drie chips en twee reservekaarten open voor zich af. Vervolgens krijg je een hand kaarten, waarvan je de volgorde niet mag veranderen. In jouw beurt mag je een combinatie van maximaal drie kaarten uitspelen. Deze kaarten moeten zich naast elkaar in jouw hand bevinden. Naast één enkele kaart kun je een paar, een trio of een straat van twee of drie kaarten spelen. De volgende spelers moeten dit bod overbieden. Kun je niet overbieden, moet je een reservekaart aan jouw hand toevoegen. Je bepaalt zelf waar die belandt. De slag is voorbij wanneer iedereen een beurt heeft gehad. De hoogste bieder begint de volgende slag. Het is de bedoeling om jouw hand kwijt te raken. De laatste speler met handkaarten moet één chip inleveren. Moet je een chip inleveren terwijl je er geen bezit, dan eindigt het spel en heb jij verloren.

Geruite Rij-tjes is ontworpen door Katja Stremmel. Het spel is geschikt voor 3-5 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: