Take 5! het bordspel bij Kruidvat

In september 2019 vierde de Duitse uitgever Amigo de vijfentwintigste verjaardag van Wolfgang Kramer’s heerlijke kaartspel 6 Nimmt! met een gelijknamige bordspelversie. Van 999 Games had ik niets gehoord over een Nederlandstalige editie, maar deze dook van de week op in de nieuwe folder van de drogisterijketen Kruidvat. Een exclusieve release via Kruidvat is iets wat 999 Games wel vaker doet. Ik vind het een beetje stinken dat ze dit steeds tegen dumpprijzen doen; dit vertroebelt de waardebeleving van de consument.  Een volwaardig bordspel voor 16 euro is immers niet normaal geprijsd. Take 5! het bordspel volgt ook deze route, het ligt voor € 15,99 in de winkel.

Het speelbord toont tien rijen met een verschillende lengte. Op het eerste veld van de eerste vier rijen wordt een getalfiche gelegd; dit zijn de eerste actieve rijen. Iedere speler krijgt twaalf getalfiches, die hij achter zijn zichtscherm bewaart. De spelers kiezen één fiche en laten deze tegelijk zien. Daarna worden de fiches aangelegd in de actieve rijen. Wanneer het dubbelsymbool zichtbaar is in de actieve rij, moet je twee fiches spelen. De legregels kennen we van het kaartspel: de speler met het laagste fiche begint, aanleggen in oplopende volgorde, in de rij met het kleinste verschil. Is het fiche lager dan de eindfiches van de rijen, dan leg je het achteraan de rij met het hoogste fiche. Wanneer een fiche op een actieveld wordt gelegd, voer je deze actie uit. Bij de ene actie neem je alle fiches in de rij, markeer je strafpunten voor de afgebeelde runderen en start je een nieuwe rij met jouw gelegde fiche. Bij andere acties krijg je plus- of minpunten. Met twee of drie spelers speel je twee keer een set van twaalf fiches, met meer spelers is het na één set voorbij. De speler met de meeste punten wint.

Er is een variant waarmee je gelukskaarten kunt bemachtigen. Deze kun je vervolgens uitspelen om een ongewenst actieveld te converteren naar een veld dat pluspunten oplevert. Op de andere kant van het speelbord vind je een variant met nieuwe actievelden. Deze variant introduceert actiekaarten. Hiermee kun je een rij blokkeren, jouw gekozen getalfiche inwisselen voor een ander fiche, een veld overslaan, een laag getalfiche aan het begin van een rij leggen, de ‘kleinste verschil’ regel negeren of een tweede fiche aanleggen.

Take 5! het bordspel is ontworpen door Wolfgang Kramer en geïllustreerd door Franz Vohwinkel. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 25 minuten.

Meer informatie: