Spiel des Jahres 2022: nominaties

De Jury Spiel des Jahres heeft vanmorgen de genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit de drie Duitse Spiele des Jahres van 2022 worden gekozen. Het Spiel des Jahres is commercieel gezien de belangrijkste spellenprijs ter wereld. De prijs wordt dit jaar voor de drieënveertigste keer uitgereikt. Anno 2022 zijn er drie hoofdprijzen. Het beste kinderspel wordt op maandag 20 juni uitgeroepen tot Kinderspiel des Jahres. Het beste familiespel wordt op zaterdag 16 juli uitgeroepen tot Spiel des Jahres. Het beste ‘kennersspel’ wordt op dezelfde dag verheven tot Kennerspiel des Jahres.

De genomineerden voor het Spiel des Jahres 2022 zijn:

  • Cascadia, ontworpen door Randy Flynn, uitgegeven door AEG/Kosmos/WGG.
  • Scout, ontworpen door Kei Kajino, uitgegeven door Oink Games.
  • Top Ten, ontworpen door Aurélien Picolet, uitgegeven door Cocktail Games.

Op de rode Empfehlungsliste staan dit jaar zes aanbevolen familiespellen: 7 Wonders Architects, Echoes – Die Tänzerin, Magic Rabbit, My Gold Mine, So Kleever en Trek 12: Himalaya.

De genomineerden voor het Kennerspiel des Jahres 2022 zijn:

  • Cryptid, ontworpen door Hal Duncan & Ruth Veevers, uitgegeven door Osprey Games/Skellig.
  • Dune: Imperium, ontworpen door Paul Dennen, uitgegeven door Dire Wolf.
  • Living Forest, ontworpen door Aske Christiansen, uitgegeven door Pegasus.

Op de grijze Empfehlungsliste staan dit jaar drie aanbevolen spellen: Ark Nova, Khora en Witchstone.

De genomineerden voor het Kinderspiel des Jahres 2022 zijn:

  • Auch schon clever, ontworpen door Wolfgang Warsch, uitgegeven door Schmidt Spiele.
  • Mit Quacks & Co. nach Quedlinburg, ontworpen door Wolfgang Warsch, uitgegeven door Schmidt Spiele.
  • Zauberberg, ontworpen door Jens-Peter Schliemann & Bernhard Weber, uitgegeven door Amigo.

Op de blauwe Empfehlungsliste staan dit jaar vier aanbevolen kinderspellen: Die Villa der Vampire, Fröschis, Golden Ei en Honey. Tijdens de pandemie was het testen van nieuwe kinderspellen een uitdaging, vandaar het relatief lage aantal aanbevelingen.

Commentaar: bij de strijd om de rode pion is Cascadia ongetwijfeld de grote kanshebber, al lijken beide kleintjes ook populair bij de juryleden. Bij de grijze pion heb ik geen flauw idee. In deze categorie had ik minstens één van Knizia’s heerlijke puntensalades, Mille Fiori of Witchstone, verwacht. Uiteraard had Ark Nova hier geen enkele kans, omdat de jury dit een expertspel vindt, een categorie waarvoor het Spiel des Jahres geen prijs beschikbaar stelt. De dubbele nominatie voor de kinderspellen van Wolfgang Warsch is een opmerkelijke herhaling van 2018, toen beide ‘volwassen’ voorgangers streden om het Kennerspiel des Jahres.

Ten slotte valt op dat de bekendmaking van de rode en de grijze prijs dit jaar is verplaatst van maandag naar zaterdag. Ik vermoed dat dit iets heeft te maken met Berlin Con 2022, de spellenbeurs die hetzelfde weekend plaatsvindt in Berlijn.

Meer informatie: