300: Earth and Water bij Geronimo Games

Geronimo Games komt deze week met de Nederlandstalige editie van “300: Earth and Water”. In dit kaartgestuurde wargame voor twee spelers staat het conflict tussen de Oude Grieken en de Perzen (499-449 v.Chr.) centraal. Het speelbord toont de Egeïsche Zee en de omliggende gebieden. De spelers plaatsen hun legers op de aangegeven startposities. Elke ronde telt vier fases en start met de voorbereidingsfase. Daarin kopen de spelers actiekaarten, legers en vloten. Dan volgt de actiefase. De bovenzijde van elk van de zestien kaarten bevat een unieke actie voor de Grieken, de onderzijde voor de Perzen. Kaarten worden gespeeld om legers of vloten te bewegen of om de krachtige, speciale actie erop uit te voeren (bijv. Leonidas en zijn 300 Spartanen inzetten). Wie geen kaart kan of wil spelen, moet passen. Soms houd je een kaart bewust op de hand om je tegenstander de desbetreffende actie te ontzeggen. Wanneer vijandige legers of vloten elkaar treffen, wordt het gevecht afgehandeld met een dobbelstenenworp (eventueel beïnvloed door een kaartactie).

In de bevoorradingsfase moeten de spelers legers zonder bevoorrading weghalen. In deze fase legt de Griekse speler kaarten af tot een hand van vier, de Pers tot een hand van één. In de laatste scorefase vergelijken de spelers hun beheerste steden en geven op het scorespoor het verschil aan bij de winnende speler. Na vijf rondes wint de speler met de meeste punten; wanneer je beide vijandelijke hoofdsteden beheerst, win je meteen.

300: Earth and Water is een ontwerp van Yasushi Nakaguro. Het spel is geschikt voor twee spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: