King of the Valley

De Nederlandse uitgever The Game Master is sinds afgelopen najaar de koning te rijk door het internationale succes van zijn nieuwe spel King of the Valley. In dit spel proberen de spelers te worden wat de titel ze belooft. Aan het begin van het spel vorm je een vallei van 25 personagetegels (in een 5×5 raster), met daarnaast een kartonnen heuvel waarop de toekomstige bewoners van de vallei naar hun bestemming glijden. Met de twee soorten personages, onderdanen en specialisten, probeer jij de best scorende set inwoners te verzamelen.

een vallei vol onderdanen (foto: Henk Rolleman)

Elke beurt bestaat uit vier fasen. Aan het begin van je beurt mag je één onderdaan van de heuvel rekruteren voor 2-10 goud, afhankelijk van zijn of haar positie. In de eerste ronde sla je deze stap over.

Vervolgens verplaats jij in de tweede fase jouw koningsfiguur in een rechte lijn in de gekozen richting door de vallei. Je kunt hiermee op twee manieren personages verzamelen: je pakt het personage waarop je eindigt, of je pakt 2-3 identieke personages die je zojuist hebt gepasseerd en zet jouw koningsfiguur dan op de tegel na het laatst gepakte personage. Tegels met een vijandelijke koning erop kun je wel passeren, maar niet pakken. Onderdanen huisvest je in de juiste kolommen van jouw kasteel (de hofnar is een joker). Bij een specialist voer je de bijpassende actie uit en leg je de tegel af. Er zijn drie soorten specialisten. Met de tovenaar ruil je een onderdaan uit jouw kasteel met een interessanter exemplaar van de heuvel. Met de priester creëer je meer bewegingsruimte voor jouw koningsfiguur. Via de belastinginners verzamel je het belangrijke goud waarmee je gericht waardevolle onderdanen van de heuvel kunt kopen.

de ware koningen van de vallei (foto: Erwin Broens)

In de derde fase mag je een complete set van vijf onderdanen met verschillende invloedwaarden eenmalig activeren voor een koninkrijkbonus (meteen vijf goud en vijf winstpunten aan het einde). In de vierde fase vul je de vallei aan vanaf de heuvel, waarbij je zelf mag kiezen vanuit welke kolom.

Het einde van het spel wordt ingeluid wanneer de heuvel niet meer kan worden aangevuld. Dan tel je de punten voor je onderdanen, koninkrijkbonussen, goud en de bonussen voor ridderordes en je ‘boer-vond-vrouw-koppeltjes’. Dan blijkt vaak dat je ook met de laatstgenoemde categorieën lekker kunt binnenlopen.

Ten slotte

Het is goed je vanaf het begin te realiseren dat de waardevolle onderdanen schaars zijn. Dit vereist dat je, naast het verzamelen van onderdanen in de vallei, ook een goedgevulde geldzak nodig hebt om de hoogvliegers van de heuvel te kopen. Hierdoor worden jouw wandelingen door de vallei gelaagder dan ze aanvankelijk leken. Deze wandelingen draaien om verzamelen (bij voorkeur ten koste van de concurrentie), positiespel en het op orde houden van je schatkist. Heerlijk, je hebt wat af te wegen, je hebt wat te kiezen. Nog heerlijker, de mentale uitdaging gaat gepaard met een vlot en toegankelijk spelverloop. Dit is een prima ‘gateway game’ met pit.

Met vier spelers vind ik King of the Valley een tikkie ongrijpbaar, maar met twee spelers vind ik het een uitstekend tactisch spel, waarbij je vooruit kunt plannen en elkaar gericht kunt dwarszitten. In combinatie met de leuke vormgeving en de opmerkelijk lage winkelprijs moest dit wel een succesnummer worden.

De spelregels hebben her en der last van een te sfeervolle stijl. In een sympathieke poging het allemaal leuk leesbaar op papier te zetten, is de strakke uitleg van het spelverloop een beetje ondergesneeuwd. Geen drama, met goed lezen en gezond verstand kom je er wel uit.

The Gamemaster laat weten dat er meerdere uitbreidingen op de tekentafel liggen. De eerste is al bijna klaar, The Festival wordt de titel, een Bierstube is beloofd. Proost!

Auteur: Hans van Tol
Uitgever: The Game Master
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: ong. 45 minuten