Ark Nova bij WGG

White Goblin Games heeft deze week het expertspel Ark Nova aan de rijke catalogus toegevoegd. In dit spel ontwerp en vul je op jouw eigen speelbordje een moderne dierentuin. Centraal staat een enorme stapel met 212 dierentuinkaarten, met prachtig geïllustreerde dieren, sponsors en conservatieprojecten. Jouw starthand van vier kaarten kies je uit acht van deze kaarten. Op het centrale speelbord worden de dierentuinkaarten tijdens het spel in een open rij en in een dichte stapel aangeboden, waarbij jouw reputatiescore bepaalt uit welke open kaarten je mag kiezen. Op dit centrale bord vind je verder de scoresporen voor populariteit (= inkomsten) en conservatie. Deze sporen lopen in tegenovergestelde richting. Wanneer de scorestenen van een speler elkaar kruisen, wordt het einde ingeluid. Op een tweede centraal speelbordje liggen de opties voor de zogenaamde samenwerkingsacties klaar. Ark Nova kent geen rondes. Maar door sommige acties wordt een pauzesteen op het scorespoor verplaatst, waardoor met enige regelmaat een pauze wordt ingelast. Dit triggert enkele administratieve handelingen, waaronder de broodnodige inkomsten (dieren en hun verblijven kosten veel geld).

Het spel heeft een leuke en interessante actiemotor. Onderaan jouw bordje vind je de oplopende levels (1-5) van jouw vijf actiekaarten. Het level bepaalt de huidige kracht van de daar liggende actiekaart. Nadat je een actie hebt gekozen, verhuist deze actiekaart naar level 1 en schuift de rest door naar rechts. Tijdens het spel kun je via bepaalde bonussen vier van deze actiekaarten upgraden, waardoor ze sterker/meervoudig worden.

Met de kaartactie trek en/of kies je nieuwe dierentuinkaarten (het level bepaalt hoeveel) en verplaats je de pauzesteen. Met de bouwactie mag je één dierenverblijf bouwen (het level bepaalt de maximale grootte). Dit lege verblijf bouw je naast een bestaande tegel. Met de dieractie mag je tegen betaling één dier aan je dierentuin toevoegen, wanneer je aan de voorwaarden van deze kaart voldoet. Daartoe draai je een leeg verblijf met de voor dit dier vereiste grootte om en leg je de dierkaart naast jouw bordje. De dierkaart levert je meestal populariteit op, maar soms ook andere bonussen zoals conservatiepunten. Met de samenwerkingsactie voer je met jouw werker(s) één actie van het samenwerkingsbordje uit. Hiermee kun je twee reputatiepunten nemen, een partnerschap met een buitenlandse dierentuin aangaan, samenwerken met een universiteit of een conservatieproject steunen. Voor laatstgenoemd project moet je een bepaalde voorwaarde vervullen. Zo’n project is een belangrijke manier om conservatiepunten te verdienen en bovendien goed voor zeer interessante bonussen. Met de sponsoractie mag je één sponsorkaart spelen. Een sponsor is goed voor extra inkomsten of andere leuke bonussen. Als alternatief mag je conform het level de pauzesteen verplaatsen en geld nemen.

Wanneer jouw scorestenen zich tijdens jouw beurt kruisen, komen de andere spelers nog één keer aan de beurt. Dan krijgen de spelers nog punten voor een aan het begin ontvangen opdrachtkaartje (je kreeg er aan het begin twee, waarvan je er onderweg één hebt afgelegd) en voor sommige sponsors.

Ark Nova is ontworpen door Mathias Wigge en geïllustreerd door Loïc Billiau, Dennis Lohausen, Steffen Bieker en Christof Tisch. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf veertien jaar en heeft een speelduur van 90-150 minuten.

Ark Nova is internationaal goed ontvangen en sprint naar de top van de BGG ranking. Ik begrijp aan de ene kant niet helemaal waarom dit spel zo kritiekloos en hijgerig wordt bejubeld. Met een volle bezetting is het een langdurige zitvleesbeproeving met milde interactie (al kun je via het pauzespoor vervelend doen). Verder zorgt de extreem grote kaartstapel ervoor dat je niet of nauwelijks op strategie kunt spelen. Als je dat niet doorhebt, kan het spel frustrerend verlopen. Aan de andere kant laat ik me hierdoor niet afschrikken. Met twee spelers, en een focus op flexibiliteit en je kansen grijpen wanneer ze zich voordoen, is dit een heerlijk expertspel. Je mag lekker stoeien met een verfrissende actiemotor, probeert allerlei bonussen te combineren, krijgt soms de kans om mooie kaartreeksen te vormen, bent lekker aan het puzzelen op jouw bordje en mag doorlopend genieten van de prachtig geïllustreerde dierkaarten. Met twee vlotte spelers is de klus binnen 90 minuten geklaard.

De eerste kennismaking met de spelregels is een tikkie overweldigend, maar al tijdens de eerste pot blijkt hoe goed en logisch alles op zijn plek valt. Het overzicht van de symbolen is daarbij een handig hulpmiddel. Ik bezit sinds december een Engelstalige editie van het spel, ik heb geen flauw idee wat White Goblin Games van de Nederlandstalige editie heeft gebakken.

Meer informatie: