Don Juan

Bij Don Juan draait het om liefdesbrieven en al dan niet gebroken harten. Aan het begin van het spel vul je een zak met brieftegels. Dit is een door het spelersaantal bepaalde mix van brieven in de spelerskleuren, slechte brieven, zilveren brieven (joker), gouden brieven (dubbeljoker) en rode brieven. De startspeler trekt afhankelijk van het spelersaantal 5-11 brieven en verdeelt deze over zoveel groepjes (van één of meer brieven) als er spelers meedoen. Beginnend met zijn linkerbuurman kiest iedere speler vervolgens een groepje brieven, de startspeler krijgt de laatste.

Daarna moet iedereen in volgorde de zes stappen van zijn beurt uitvoeren (voor zover relevant). 1) Lever je een rode brief in, dan mogen jij en één medespeler een gebroken hartje inleveren. 2) Lever je drie slechte brieven in, dan krijg jij een gebroken hartje. 3) Lever je drie zilveren brieven in, dan mag jij een rood hart pakken of een medespeler een gebroken hartje laten pakken. 4) Lever je drie brieven in de kleur van een medespeler in, dan moet die speler een gebroken hartje pakken. Heb je op enig moment drie gebroken hartjes, dan moet je deze met een rood hart inleveren (c.q. met alle brieven wanneer je er geen hebt). 5) Lever je drie brieven in je eigen kleur in, dan pak je een rood hart. 6) Tegen inlevering van een of twee spelersbrieven en een/twee zilveren brieven of een gouden brief kun je alsnog stap 4 of 5 uitvoeren. Het spel is voorbij zodra iemand drie rode harten bezit.

Ten slotte

Het ‘koekjesverdeelmechanisme’ is in 2001 bekend geworden door San Marco van Alan R. Moon en Aaron Weissblum, nog steeds een van mijn favoriete spellen. Uiteraard had ik bij Don Juan niet dezelfde torenhoge verwachting, hier is het verdeelmechanisme immers zo’n beetje het gehele spel. Toch verheugde ik me vooraf op dit nieuwe spel.

Vanaf de allereerste pot was Don Juan helaas een teleurstellende speelervaring. Het bleek keer op keer relatief gemakkelijk om rode harten (de winstpunten) te verzamelen en net zo lastig om ze bij de tegenstanders te vernietigen. Het kan natuurlijk zijn dat ons onbevredigende spelverloop door het lot werd veroorzaakt en dat andere spelers er meer lol mee zullen hebben. Maar naar mijn ervaring wordt dit spel aangedreven door een systeem dat te gemakkelijk in staat is jou een saaie en zinloze speelbeleving te bezorgen. Dit spel heeft mijn hart niet veroverd.

Auteur: Marcelo Nery
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: ong. 10 minuten