Libertalia steekt van wal

999 Games heeft vandaag Paolo Mori’s piratenspel Libertalia uitgebracht. De oorspronkelijke versie stamt al uit 2012; deze Nederlandstalige editie is een vertaling van de bewerkte heruitgave van Stonemaier Games. Bij Libertalia heeft iedere speler hetzelfde deck met veertig genummerde karakterkaarten. Met een deel van deze karakters gaan de spelers drie keer op zeereis. Aan het begin van elke reis trekt een speler zes willekeurige karakters. De medespelers kiezen dezelfde karakters uit hun deck. Met deze bemanningen gaan de spelers op reis. Iedereen krijgt verder een startkapitaal, afhankelijk van de positie op het reputatiespoor. De eerste zeereis duurt vier dagen, de tweede vijf en de derde zes. Elke dag zijn er zoveel buitfiches te verdienen als er spelers meedoen. De meeste buitfiches leveren je munten op; soms ook reputatie. Met een sabel moet je een vijandelijk karakter van het eilandspoor meppen. De paarse fiches kosten je geld c.q. punten.

Elke dag speelt iedere speler één gedekte karakterkaart. Deze kaarten worden omgedraaid en in oplopende volgorde op het eilandspoor gelegd. De laagste kaart op het linker veld, enzovoort. Bij gelijke kaarten mag de speler met de beste reputatie (een ander spoor) zijn kaart rechts neerleggen. Eerst worden van links naar rechts de dagacties van de kaarten uitgevoerd. Vervolgens mag iedere speler van rechts naar links een buitfiche nemen en tegelijkertijd de schemeractie(s) van zijn karakter en/of buitfiche uitvoeren. Het karakter verhuist naar je schip. De dag wordt afgesloten door de eventuele nachtacties van karakters uit te voeren.

Aan het einde van de reis worden de ankeracties uitgevoerd, waarmee de spelers via hun karakters en buitfiches munten verdienen, die ze inleveren voor winstpunten op hun puntenteller. Daarna geeft iedereen de deze reis verzamelde buitfiches en uitgespeelde karakters af. Met het zwarte buitfiche met de haak kun je een interessant karakter in je schip houden, zodat deze de volgende reis nogmaals punten oplevert. Aan het begin van de volgende reis ontvangt iedereen zes nieuwe karakterkaarten en het startkapitaal. Na de derde reis is de winnaar bekend.

Libertalia is geschikt voor 1-6 spelers vanaf veertien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten.

Ik heb inmiddels meerdere potjes met twee, drie, vier en vijf spelers achter de kiezen. Libertalia is een ontzettend leuk spel uit het “ik denk, dat jij denkt, dat ik denk” genre. Daarnaast moet je een beetje plannen en combineren. Zo nu en dan kun je ook nog een plaagstootje uitdelen. Libertalia is geen zware kost, maar een aanrader voor liefhebbers van vlot en luchtig vermaak. Fans van spellen als Machiavelli moeten hier zeker naar kijken.

Ik verbaas me over de aanbevolen leeftijd, veertien jaar is te hoog voor dit toegankelijke spel. Het lijkt erop dat 999 Games blind de aanbeveling van de Amerikaanse uitgever heeft gevolgd, waar “veertien” in het algemeen betekent dat de uitgever geen trek had om te betalen voor een beoordeling.

Meer informatie: