Wandelende torens bij Abacus

De Duitse uitgever Abacus komt dit voorjaar met Die wandelnden Türme, een bordspel van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling. Het speelveld is een rond parcours, dat wordt samengesteld uit vier landschapstegels die elk uit vier gebiedsvelden bestaan. De driedimensionale Ravenburcht staat op het startveld, negen driedimensionale torens op de negen volgende velden. De spelers krijgen drie handkaarten van een stapel met 90 bewegingskaarten en (afhankelijk van het spelersaantal) 3-5 houten magiërs en 4-6 lege toverdrankjes. Naast het speelveld ligt een voorraad toverspreuken. De spelers verdelen hun magiërs beurtelings over de eerste torens.

De actieve speler speelt na elkaar twee bewegingskaarten uit en vult daarna zijn hand aan tot drie kaarten. Kan of wil je niet bewegen, dan leg je jouw kaarten af, trek je drie nieuwe en mag je één toren verplaatsen. Per actie leg je de bewegingskaart op de aflegstapel en voer je de beweging uit. Met de kaarten kun je eigen magiërs en/of torens bewegen. Magiërs mogen op een veld of een toren eindigen met een maximum van zes magiërs. Landt jouw magiër precies op de Ravenburcht, dan leg je hem in de burcht, eindigt jouw beurt en verplaats je de burcht naar het eerstvolgende vrije veld of vrije toren met een raafsymbool. Eindigt een toren op een andere toren, dan vormen ze samen een stapel. Bij een stapel mag je alleen de bovenste toren of een toren met de stapel erboven bewegen. Eindigt de door jouw verplaatste toren op een veld/toren met magiërs, dan worden deze gevangen. Je kunt jouw magiërs later bevrijden door stapels te ontmantelen. Als beloning voor het vangen mag de actieve speler één leeg toverdrankje vullen. Je mag gevulde toverdrankjes afleggen om toverspreuken te doen. Hiermee kun je extra verplaatsingen uitvoeren, torens verwisselen, de Ravenburcht verplaatsen, torens of magiërs terugzetten, meeliften met de actieve speler of een eigen magiër bevrijden.

Zodra een speler al zijn toverdrankjes heeft gevuld (afgelegd en nog in bezit) en zijn laatste magiër naar de burcht heeft gebracht, wordt de ronde afgemaakt en is de winnaar bekend. Wanneer meer spelers dit hebben gehaald, wint degene met de meeste volle toverdrankjes in zijn bezit.

Die wandelnden Türme is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30 minuten. De regels bevatten een teamvariant, via een QR-code kun je een solovariant downloaden. [info]

Arve D. Fühler’s kaartspel 7Seas is gebaseerd op het Italiaanse public domein spel Scopa. Op tafel ligt een open aanbod met buitkaarten. In jouw beurt speel je één handkaart. Is de waarde gelijk aan één of meer buitkaarten, dan moet je die onder jouw schatkist leggen. Slaag je erin de buit uit te putten, mag je bovendien één buitkaart stelen. Wanneer alle kaarten zijn gespeeld, eindigt de ronde en worden navigatiepunten toegekend voor de meeste buitkaarten, het meeste goud, de piratenbruid, de piratenkoning en de hoogste buitwaarde. Met de navigatiepunten vaar je over de zeekaart. Het spel is voorbij wanneer iemand het zevende veld bereikt.

7Seas is geschikt voor 2-4 spelers vanaf zeven jaar en heeft een speelduur van 30 minuten. Dit spel is al verkrijgbaar. [info]

Abacus heeft nog meer nieuwe spellen aangekondigd, maar hiervan is onduidelijk wanneer ze verschijnen. The Great Train Robbery is een uitbreiding van Bang!. Deckscape: Im Wunderland en Decktecktive: Der Tod und das Kartenspiel zijn nieuwe titels in de desbetreffende series. Voor Sherlock zijn drie nieuwe titels aangekondigd: Das Familiengeheimnis, Das Collier en Zimmer 208.

Meer informatie: