NSV: voorjaar 2022

De Duitse uitgever Nürnberger-Spielkarten-Verlag heeft dit voorjaar twee nieuwe spellen uitgebracht.

The Border is een roll & write spel van Michael Kiesling en Reinhard Staupe. Het spelmateriaal bestaat uit vijf gekleurde dobbelstenen, vier afwisbare tableaus en vier stiften. Elk tableau bevat negen gebieden, die door gekleurde grensvelden zijn omringd. Twee neutrale startvelden zijn al voorzien van een kruis. Tijdens het spel kruisen de spelers grensvelden af. De eerste speler die een gebied afsluit, krijgt meer punten dan de spelers die dat met een latere actie doen. Het spel is voorbij wanneer een speler zes gebieden heeft afgesloten.

Elke ronde bestaat uit twee acties. Bij de eerste actie gooit de actieve speler de vijf dobbelstenen. Je mag drie keer gooien; per worp beslis je welke stenen je al dan niet wilt gooien. Per dobbelsteen mag je een veld van dezelfde kleur afkruisen. Maar dit mag alleen wanneer je het desbetreffende kleursegment met deze actie volledig kunt vullen. Bij de tweede actie mogen de niet-actieve spelers de ongebruikte dobbelstenen gebruiken om kruisjes te zetten. Per steen zet men dan één kruis, die moet grenzen aan een ander kruis. Men hoeft nu geen kleursegment te vullen. Heeft de actieve speler alle stenen gebruikt, dan mogen de medespelers toch één kruis zetten. [info]

The Border is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30 minuten.

Exacto is een kinderspel van Reinhard Staupe. Het spelmateriaal bestaat uit vijftien tableaus met op de voorkant acht gekleurde cirkels en op de achterkant een liniaal. In elk tableau zijn twee ronde gaten uitgesneden. Je neemt twee tableaus, de ene met de voorkant boven, de andere met de achterkant. Bekijk de afstand tussen de gaten op de achterkant en zoek aan de voorkant twee cirkels die precies op deze afstand van elkaar liggen. Noem deze twee kleuren en controleer vervolgens of het klopt door de achterkant op de voorkant te leggen. Bij een juiste keuze, verdien je het tableau met de achterkant; het andere tableau gaat onder de stapel. Het spel eindigt wanneer er nog maar één tableau over is. De speler met de meeste tableaus wint. [info]

Exacto is geschikt voor 2-6 spelers vanaf vijf jaar en heeft een speelduur van 15 minuten.

Meer informatie: