25 jaar Boonanza

Uwe Rosenberg’s Boonanza bestaat 25 jaar. 999 Games heeft deze week een jubileumeditie van dit klassieke kaartspel uitgegeven. De spelers verbouwen en verhandelen bonen, met het doel zoveel mogelijk geld te verdienen. De speelkaarten bestaan uit acht bonensoorten, die in verschillende hoeveelheden voorkomen. De spelers hebben de beschikking over twee akkers. Op elke akker mag je maar één bonensoort verbouwen. Je moet elke beurt de eerste bonenkaart uit je hand op een van je akkers leggen. Dit is op zich geen probleem, ware het niet dat je de volgorde van de kaarten in je hand niet mag wijzigen. Door deze regel moet je soms een bonensoort aanleggen die op geen van je akkers wordt verbouwd. Om plaats te maken moet je dan de bonen op een van je oude akkers verkopen.

Verder moet je elke beurt twee kaarten van de stapel nemen. Deze kaarten worden open op tafel gelegd en zijn bestemd voor de handel. Als de kaarten in je eigen akkers passen hou je ze natuurlijk zelf. Deze kaarten zijn vaak in trek bij de andere spelers. In dat geval ontstaat er een levendige handel. Een andere speler mag de openliggende kaarten ruilen tegen kaarten in zijn hand. Dit is de enige manier om de volgorde van de kaarten in je hand te beïnvloeden.

Deze jubileumeditie bevat de acht bonensoorten uit het basisspel, aangevuld met een uitbreiding met drie bonensoorten, de akkerboon voor een derde akker, een regelvariant voor twee spelers, de bonenmunt met extra voordeel voor de bezitter en de eksterboon waarmee je kunt jatten van andere akkers. Met deze extraatjes is het spel geschikt voor 2-7 spelers vanaf tien jaar met een speelduur van ongeveer 45 minuten.

Meer informatie: