La Granja Kickstarter

Board & Dice heeft vandaag de Kickstarter gelanceerd voor de uitgebreide nieuwe editie van La Granja, een bordspel dat in 2015 door 999 Games werd uitgegeven. Dit is een ontwerp van Michael Keller en Andreas “ode.” Odendahl. Deze La Granja Deluxe Master Set bevat niet alleen prachtig nieuw spelmateriaal, maar ook extra modules van o.a. Stefan Feld en Adam Kwapiński en een nieuwe solovariant in automa-stijl. Er is zelfs een “La Granda Pledge”, die al het moois nog een maatje groter maakt. De Kickstarter loopt tot februari. Het spel wordt naar verwachting in december 2022 uitgeleverd.

La Granja speelt zich op het eiland Mallorca. Iedere speler beheert op zijn eigen bordje een aanvankelijk kleine boerderij, die uitgroeit tot een groot landgoed met een productief landbouwbedrijf. Er is ook een centraal speelbord met marktkramen en ambachtsgebouwen. De motor van het spel is een stapel met boerderijkaarten, waarmee je op verschillende manieren jouw boerderij kunt uitbouwen: als een akker voor de teelt van olijven, graan en druiven; als een marktkar waarmee je goederen aan de markt levert; als een erfuitbreiding; of als een hulpje met speciale vaardigheden.

Een ronde bestaat uit vier fasen. In de eerste fase speelt iedere speler één boerderijkaart, ontvangt hij zijn persoonlijke inkomsten, neemt hij nieuwe gewassen en een biggetje en mag hij een daktegel kopen, die bepaalde voordelen oplevert. In de tweede fase gooit de startspeler een handvol dobbelstenen en wijst deze toe aan de opbrengstvelden op het centrale speelbord. Iedere speler neemt in volgorde één steen en voert de desbetreffende actie uit. Dit doen ze vervolgens nogmaals, waarna één steen resteert die iedereen ook nog eens mag uitvoeren. De acties genereren opbrengsten in alle soorten en maten. In de derde fase leveren de spelers met hun ezels goederen aan de ambachtsgebouwen en/of de marktkarren, voor winstpunten en andere voordelen. In de vierde fase worden nog meer winstpunten uitgedeeld.

Meer informatie: