Elixir Mixer

Na de eeuwwisseling leek Jumbo verloren voor de spellenhobby; bij deze uitgever verschenen nauwelijks nog spellen die interessant waren voor spelliefhebbers. De indrukwekkende Waterloovariant van Stratego leek in 2015 een eenmalige oprisping, maar tot mijn aangename verrassing kwam de rode olifant in mei 2018 met nieuwe spellen van gerenommeerde spelauteurs als Reiner Knizia en Wolfgang Kramer & Michael Kiesling. Dit bleek de start van een nieuwe lijn met interessante familie- en kennerspellen. Medio 2021 kwam Jumbo met het kaartspel Elixir Mixer van de Nederlandse spelauteur Wouter van Strien, van wie de afgelopen jaren al een paar spellen waren verschenen bij buitenlandse uitgevers. In dit spel verzamelen de spelers magische ingrediënten en mengen ze toverdrankjes om als eerste acht punten te verdienen.

Tien bonuskaarten liggen met de afbeeldingen naar boven op tafel. Dertig elixerkaarten worden op kleur gesorteerd in stapeltjes met de afbeeldingen naar boven, met de waarde 10 bovenop en de waarde 15 onderop. Van de 72 ingrediëntkaarten wordt een trekstapel gevormd, waarvan iedere speler vijf handkaarten ontvangt. Zes ingrediëntkaarten worden als open markt klaargelegd. Er zijn vijf soorten ingrediënten en twee jokers. Elke ingrediëntkaart heeft een waarde van 1 tot 7, de jokers hebben de waarde 4.

De actieve speler moet allereerst ingrediënten pakken: één ingrediëntkaart van de trekstapel, of één van de markt, of één handkaart ruilen met een of meer marktkaarten met dezelfde totale waarde. Vervolgens mag je een of meer elixers mixen. Wanneer je exact de waarde van een bovenste elixerkaart kunt mixen met twee of meer ingrediëntkaarten van diezelfde kleur, dan leg je de ingrediënten af en pak je het elixer. Je krijgt één winstpunt voor elk gemixte elixer. Ten slotte kun je een of meer bonuskaarten verdienen wanneer je aan de voorwaarden voldoet. Voorbeelden: als eerste een elixer in elk van de vijf kleuren; als eerste drie elixers met een opeenvolgende waarde; als eerste twee elixers in één beurt enzovoort. Elke bonuskaart is ook één winstpunt waard. Je kunt overigens niet onbeperkt sparen, aan het einde van je beurt moet je alles boven vijf handkaarten open in de markt afleggen. Indien nodig wordt de markt daarna vanaf de trekstapel aangevuld tot zes kaarten.

De eerste speler met minimaal acht punten wint het spel (tien punten met twee spelers).

Ten slotte

Elixir Mixer is een vlot en toegankelijk verzamelspelletje. Uit dit genre heb ik de afgelopen jaren meer dan genoeg spellen op tafel gehad, toch vond ik dit nieuwe brouwsel fris en leuk genoeg om het vaker te willen spelen. Waarom? Omdat dit ludieke toverdrankje op smaak is gebracht met een dosis interactie. Op de markt kun je kaarten wegsnaaien die een ander nodig heeft voor een gepaste betaling en bij de jacht op de drankjes en de bonussen zit je elkaar regelmatig in de weg. De mix van wensen, plannen, geluk en teleurstelling is goed in balans. De prachtig geïllustreerde kaartjes vergroten het plezier. Ik kan deze spannende race naar acht punten van harte aanbevelen. Ik speel het spel overigens het liefst met drie of vier spelers.

Auteur: Wouter van Strien
Uitgever: Jumbo
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 20 minuten