Amigo: voorjaar 2022

De Duitse uitgever Amigo heeft vandaag zijn vier voorjaarsreleases van 2022 gepresenteerd. Naar verwachting zullen een of meer van deze spellen bij 999 Games opduiken. Dit geldt in elk geval voor de jubileumeditie van Bohnanza.

De Bohnanza 25 Jahre-Edition is een jubileumeditie van Uwe Rosenberg’s klassieke kaartspel. De spelers verbouwen en verhandelen bonen, met het doel zoveel mogelijk geld te verdienen. De speelkaarten bestaan uit acht bonensoorten, die in verschillende hoeveelheden voorkomen. De spelers hebben de beschikking over twee akkers. Op elke akker mag je maar één bonensoort verbouwen. Je moet elke beurt de eerste bonenkaart uit je hand op een van je akkers leggen. Dit is op zich geen probleem, ware het niet dat je de volgorde van de kaarten in je hand niet mag wijzigen. Door deze regel moet je soms een bonensoort aanleggen die op geen van je akkers wordt verbouwd. Om plaats te maken moet je dan de bonen op een van je oude akkers verkopen. Verder moet je elke beurt twee kaarten van de stapel nemen. Deze kaarten worden open op tafel gelegd en zijn bestemd voor de handel. Als de kaarten in je eigen akkers passen hou je ze natuurlijk zelf. Deze kaarten zijn vaak in trek bij de andere spelers. In dat geval ontstaat er een levendige handel. Een andere speler mag de openliggende kaarten ruilen tegen kaarten in zijn hand. Dit is de enige manier om de volgorde van de kaarten in je hand te beïnvloeden.

Deze jubileumeditie bevat de acht bonensoorten uit het basisspel, aangevuld met een uitbreiding met drie bonensoorten, de akkerboon voor een derde akker, een regelvariant voor twee spelers, de Amigo-bonendaalder met extra voordeel voor de bezitter en de eksterboon waarmee je kunt jatten van andere akkers. Met deze extraatjes is het spel geschikt voor 2-7 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten. [Recensie].

Abluxxen is een nieuwe editie van een kaartspel van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling. Dit leuke spel won in 2014 de à la carte Kartenspielpreis (en versloeg toen o.a. toppers als Love Letter en Ugo!) en het Oostenrijkse Spiel der Spiele. Je speelt met 104 speelkaarten in acht kleuren (waarde 1-13 per kleur), vijf jokers en een geheugensteuntje om de actieve speler aan te geven. Iedere speler begint met 13 handkaarten. De actieve speler speelt één of meer kaarten met hetzelfde getal en legt deze als open setje op zijn eigen scorestapel. Lag daar al een set uit een vorige beurt, dan leg je de nieuwe set zo neer dat de vorige kaarten zichtbaar blijven. Vervolgens bekijk je of jij jouw medespelers moet aanvallen. Je begint bij jouw linkerbuurman en gaat door tot jouw rechterbuurman. Bij iedere medespeler vergelijk je jouw zojuist gespeelde set met de bovenste set van zijn scorestapel. Bevat jouw set hetzelfde aantal kaarten en hebben ze een hogere waarde, dan moet jij die speler aanvallen. Bij een aanval moet je eerst beslissen of jij de overtroefde set wilt afpakken. Zo ja, neem je deze kaarten op jouw hand, waarna de aangevallen speler zijn hand aanvult vanuit het open aanbod of vanaf de trekstapel. Wil jij de set niet afpakken, dan beslist de aangevallen speler wat ermee gebeurt. Of hij neemt de kaarten terug in zijn hand, of hij legt ze op de aflegstapel en pakt hetzelfde aantal kaarten uit het open aanbod of van de trekstapel. Nadat je alle medespelers hebt afgewikkeld, is de volgende speler aan de beurt. Het spel eindigt meteen wanneer een speler zijn laatste handkaart(en) heeft uitgespeeld, of wanneer de voorraad kaarten is uitgeput. Dan krijgt iedere speler één pluspunt voor elke kaart op zijn scorestapel en één minpunt voor elke handkaart.

Abluxxen is geschikt voor 2-5 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. [Recensie].

Ghosts is een kaartspel van  Reiner Knizia. Je speelt met 54 geestkaarten (elk met 1-3 geesten) in zes kleuren, zes mistkaarten en 16 angstchips (1-3 angstpunten). Iedere speler begint met vijf handkaarten en drie angstpunten. De actieve speler legt een kaart naar keuze op de aflegstapel, noemt het nieuwe angstniveau en trekt een nieuwe kaart. Bij de eerste kaart is het angstniveau gelijk aan het aantal geesten. Heeft de volgende kaart een andere kleur, dan tel je die geesten op bij het huidige niveau. Heeft de volgende kaart dezelfde kleur, dan blijft het niveau gelijk en wisselt de speelrichting. Een mistkaart leg je onder de aflegstapel. Het angstniveau mag nooit hoger dan 7 worden. Kan of wil je geen kaart spelen, dan moet je de aflegstapel als scorestapel voor je neerleggen en één angstpunt nemen. Vervolgens begin jij de nieuwe aflegstapel. Wanneer de trekstapel is verbruikt, speel je door tot een speler geen kaart meer kan spelen. Iedere speler zonder scorestapel mag dan drie angstpunten afgeven. Na drie rondes wint degene met de minste angstpunten.

Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Schnattergei is een reactiespel van Haim Shafir, de bedenker van Halli Galli. Je speelt met 110 kaarten met zeven motieven in vier kleuren. Iedere speler krijgt een trekstapel met 25 kaarten. Ze leggen om de beurt hun bovenste kaart op de centrale aflegstapel. Daarbij moet je het motief noemen dat bij de afgelegde kleur past (rood = aardbei, geel = banaan enzovoort). Bij de “Schnattergei“ moet je het motief van de vorige speler noemen. Omdat motief en kleur op een kaart meestal niet overeenstemmen, liggen vergissingen op de loer. Wanneer je een fout maakt, moet je de bovenste twee kaarten van jouw trekstapel onder de aflegstapel leggen. Wanneer twee keer hetzelfde motief (kleur maakt niet uit) wordt afgelegd, mag degene die als eerste op de aflegstapel slaat de afgelegde kaarten op zijn scorestapel leggen. Het spel is voorbij wanneer een speler zijn laatste kaart heeft gespeeld en daarna niet de aflegstapel wint. Degene met de grootste scorestapel wint.

Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf zes jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten.

Meer informatie: