Paleo is mijn spel van het jaar 2021

Sinds 2017 kies ik eind december mijn eigen spel van het jaar. Deze verkiezing is ongetwijfeld aanmatigend en irrelevant, het is immers maar de mening van een individu. Ik vind het toch te leuk om op deze manier een favoriet spel voor het voetlicht te brengen. Zeker wanneer het spel om voor mij onbegrijpelijke redenen is genegeerd door de Nederlandse Spellenprijs.

Mijn winnaar van 2021 is het coöperatieve bordspel Paleo van Peter Rustemeyer (uitgever: 999 Games). Paleo is een van de beste en leukste coöperatieve spellen die ik op mijn speeltafel heb gehad. In dit spel ontstaat een spannende overlevingsstrijd van een groepje holbewoners. Je ondergaat gezamenlijk de worsteling om het beste eruit te halen, je strijdt samen tegen de boze buitenwereld en een lege maag. De technische puzzel met de speelkaarten en het optimaliseren van acties en opbrengsten krijgt hierdoor een sfeervolle dimensie. Dan ontstaat er aan de speeltafel iets waar ik dol op ben, een gezamenlijke beleving die het spel naar een hoger plan tilt. Deze beleving wordt  versterkt door de modulaire opbouw, waardoor je gaandeweg nieuwe dingen ontdekt en grotere uitdagingen moet overwinnen.

Meer informatie: