De beste wensen voor 2022

Vandaag sluiten we opnieuw een raar jaar af, waarin onze spellenhobby op tal van manieren werd gehinderd door covid-beperkingen en de gevolgen daarvan. Ik blik terug op 2021 en wens je het beste voor 2022.

Productieproblemen in China, geëxplodeerde containerprijzen en de toenemende grondstoffenschaarste hebben de spellenuitgevers hard geraakt. Ik heb vrede met de vertraging van de crowdfunding projecten en voorbestellingen in mijn pijpleiding, leef mee met de desbetreffende uitgevers en hoop boven alles dat zij deze ellendige periode zonder grote kleerscheuren doorkomen. Maar ik houd mijn hart vast voor de kleintjes die afhankelijk zijn van één grote titel en die niet hebben gerekend met de fors stijgende kosten.

Ik leef ook mee met de spellenspeciaalzaken, die in hun traditionele piekperiode hard zijn getroffen door een nieuwe lockdown. Ondertussen gaan uitgevers doodleuk door met het ‘dumpen’ van spellen via Bol.com en andere kanalen. Hierdoor komt de omzet van de speciaalzaken dubbel onder druk te staan. Zowel direct als indirect, omdat de waardebeleving van de consument structureel wordt verziekt. Ik koop uit overtuiging geen spellen bij de bolletjes en de amazonnetjes; de speciaalzaken zijn mij te belangrijk voor deze hobby.

de laatste Ducosimbeurs is bijna twee jaar geleden

Tot de zomer waren fysieke spelevenementen uitgesloten. Ducosim had de pech in een verkeerd ritme te zitten, de Ducosimbeurzen kwamen te vroeg voor de versoepelingen. De beurs van 22 januari is ook al gesneuveld. Wellicht is het een idee om de beurzen vanaf het voorjaar flexibeler te plannen, met een optie voor een alternatieve datum in de achterzak. Mijn eerste externe speelse activiteit van 2021 vond plaats in het derde weekend van september in Denksportcentrum Amersfoort. Waar op de zaterdag op een leuke manier de genomineerden van de Nederlandse Spellenprijs werden gepresenteerd en waar spellenwinkelier Spellenpoort een dag later een kleinschalige gezellige spellendag organiseerde. Ik heb me overdag kostelijk vermaakt met drie Friese vriendjes, die ik ’s avonds in Hintergarten met een BBQ heb verwend.

een middag speelplezier in Amersfoort

Een paar weken later ging Spiel door. Dit was ondanks de afgeslankte vorm en alle maatregelen een geslaagd en sfeervol evenement. Petje af voor organisator Dominique en haar team. Ik ben blij dat ik daar samen met Bob een dag heb mogen rondhangen. In dat weekend heb ik me ook nog een paar uurtjes vermaakt op een spellendag van UCP Leeuwarden.

Dominique Metzler, de topper achter Spiel

Begin november deed het Spellenspektakel alsof er geen pandemie meer was. Naast de verplichte 3G-controle bij de ingang was er in de hallen niets te merken van een hygiëneconcept en bijbehorende maatregelen. En dat met 18.000 bezoekers over de vloer. Ik heb genoten van de sfeer op deze prachtige beurs, maar ging naar huis met een ongemakkelijk gevoel over zoveel covid-naïviteit (ook bij mezelf).

het Spellenspektakel was gezellig, sfeervol en erg druk

Door de afwezigheid van spellendagen heb ik ook dit jaar relatief weinig expertspellen op tafel gelegd. In de familie- en vriendenkring beperk ik me tot lichtere kost; deze doelgroep vindt een kennerspel al zwaar genoeg. Het enige expertspel dat ik vaak genoeg heb gespeeld om er publiekelijk al iets van te vinden is Anno 1800 van Martin Wallace. Dit vind ik een heerlijke mix van plannen, handmanagement en op tempo naar het einde knallen. Mijn recensie zit in de pijpleiding. Een andere favoriet met pit is Michael Kiesling’s Azul: Queen’s Garden, het vierde spel in deze familie. En dan kom ik uit bij mijn nog steeds aanmatigende en irrelevante Spel van het Jaar verkiezing. Mijn winnaar van 2021 is het coöperatieve bordspel Paleo van Peter Rustemeyer (uitgever: 999 Games). Maar daarover elders meer.

Afgelopen najaar werd ik benaderd door een journalist van de Volkskrant, met het verzoek om een handvol speltips te geven. Mijn tips zijn meegenomen in een artikel, dat na een eerdere publicatie afgelopen week in de herhaling ging in de rubriek Beter Leven.

Ik hoop dat we volgend jaar, al dan niet gesteund door een of meer ‘boosterpacks’, stappen zetten naar een min of meer normaal spellenklimaat. Met ruimte voor leuke evenementen en andere speelse afspraken buiten de deur, waardering en succes voor de speciaalzaken en minder logistieke obstakels voor de gehele speelse keten. Ik duim alvast voor de tweede helft van maart en hoop dat de beurzen Zuiderspel en Spiel Doch! dan door kunnen gaan.

Deze website gaat rustig door in het huidige ontspannen tempo, met spellennieuws van uitgevers die zin hebben om relevante gegevens te verstrekken (waarbij ik met name Geronimo graag bedank voor de uitmuntende informatievoorziening), zo nu en dan een recensie en hopelijk meer reportages van beurzen en spellendagen. Ik neem me voor om mijn nieuwe camera veel beter te leren kennen en de kwaliteit van mijn foto’s te verbeteren.

Ik wens je het beste voor 2022. Blijf gezond en blijf spelen!