Camel Up heeft een nieuwe lading

Het is niet te doen om hier regelmatig te berichten over nieuwe Nederlandstalige titels van Asmodee Nederland. Deze uitgever verstrekt weinig tot geen rechtstreekse informatie over nieuwe Nederlandstalige spellen, heeft geen website met actuele informatie en ook op sociale media vind je nauwelijks iets terug over nieuwe releases. Dus moet ik het noodgedwongen doen met informatie van vriendelijke winkeliers, zoals mijn favoriete speciaalzaak Spellenpoort Amersfoort.

Daar dook deze week de Nederlandstalige editie van Camel Up: Nieuwe Lading op, een zelfstandige opvolger van het Spiel des Jahres van 2014 Camel Up (die bij ons een paar jaar in de catalogus van 999 Games verbleef). Iedere speler heeft een karavaantableau met vier kamelen, die 3-6 goederen kunnen vervoeren. De vier goederensoorten (tapijt, vaas, dadel en fruit) zijn verkrijgbaar op markten (aantal spelers plus 1). Elke dubbelzijdige markttegel bepaalt de speciale eigenschap van die markt en hoeveel open en dichte kaarten er komen te liggen.

Aan het begin van elke ronde bieden de spelers op het recht om als eerste goederen van een markt te mogen kiezen. De achterkant van de bovenste goederenkaart van de stapel bepaalt welk biedsysteem wordt gebruikt. De hoogste bieder betaalt zijn bod aan de bank, kiest een markt, mag de eigenschap gebruiken en neemt alle goederenkaarten van die markt. De goederen laad je op jouw kamelen, waarbij elke kameel één soort mag dragen tot het voor deze kameel geldende maximum. De andere spelers kiezen in klokrichting een niet gekozen markt en doen hetzelfde. Daarna mag iedere speler goederen vanaf één kameel verkopen. Dadels leveren meer op wanneer je er meer tegelijk verkoopt. Bij tapijten en vazen mag je dezelfde kleur c.q. vorm maar één keer per transactie verkopen. Van jouw fruit mag je alleen de soort met de laagste waarde verkopen. De deze ronde niet gekozen markt wordt aantrekkelijker gemaakt met een munt, de rest wordt omgedraaid en opnieuw gevuld. Het spel eindigt na een extra ronde wanneer het deck is uitgeput. Dan doet iedere speler één verkooptransactie met al zijn kamelen. De speler met het meeste geld is de winnaar.

Camel Up: Nieuwe Lading is een ontwerp van Stefan Kloß en Anna Oppolzer. Het spel is geschikt voor 3-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten. Het spel wordt uitgegeven door Pretzel Games, een merknaam van Plan B Games.

Meer informatie: