Terugblik Spellenspektakel 2021

Het spellenportaal Bordspelmania organiseert al jaren populaire uitgeversrally’s op spellenbeurzen. Bij deze speurtocht moeten de deelnemers aan de hand van plaatjes speltitels achterhalen. Dit jaar voelde het nog niet goed om deze rally te herstarten, onder meer vanwege het gedrang bij de bekendmaking en de extra drukte rond de speeltafels door meekijkende speurders. Ik heb alle begrip voor deze beslissing, volgend jaar een nieuw gelegenheid.

twee toppers van BSM

Dit Spellenspektakel laat een ontwikkeling zien, die ik me ruim dertig jaar geleden herinner van de grote Duitse broer in Essen. De hoeveelheid spelauteurs en beginnende uitgevers is flink toegenomen. Dit is een belangrijke indicator van een groeiende en bloeiende spellencultuur. Een ontwikkeling die wordt versterkt door de behoefte van grote spelers als 999 Games om zelf producten te ontwikkelen, waarbij volop wordt gekeken naar ‘lokale’ spelauteurs. Ook dit jaar was er een goed bezet auteursplein, waar spelontwerpers hun nieuwe creaties presenteerden en testten. Op een hoek van dit plein trof ik spelauteur Daan Kreek, die al de nodige succesvolle titels in de markt heeft gezet.

het auteursplein

met de bekende auteur Daan Kreek

De spellenverenigingen Ducosim en Roll the Dice waren ook prominent aanwezig. Eerstgenoemde is de gastheer/-vrouw van de Nederlandse Spellenprijs, de belangrijkste spellenprijs van ons kikkerlandje, tekende voor een gratis beursspecial van het tijdschrift Spel! en organiseerde tal van spellendemo’s. Bij laatstgenoemde kon je ook terecht voor nieuwe spellen. Daarnaast organiseerde men de Roll The Dice Top 30, waarbij bezoekers op spellen konden stemmen. Bij deze hitlijst gooiden Arnak, Polders en El Dorado hoge ogen.

Ducosim liet zich weer van zijn/haar beste kant zien

ook Roll the Dice was een verrijking van het aanbod

Ik heb sinds het midden van de jaren ’90 geen rollenspel meer op tafel gehad, toen het schrijven over bord- en kaartspellen een beetje is ontspoord en al mijn speelse tijd inpikte. Maar ik heb deze beurs met veel plezier gekeken naar de ruime aandacht voor deze spelsoort. Op de speeltafels van Dutch20 konden tientallen bezoekers zich uitleven met fantasievolle avonturen. Mooi dat deze spelsoort zo wordt uitgelicht.

op avontuur met Dutch20

Geronimo Games was uiteraard erg blij met de Nederlandse Spellenprijs winst van het kennersspel It’s a Wonderful World. Deze Vlaamse uitgever/distributeur had deze beurs een veel grotere stand dan ze tot dan toe gewoon waren. Geronimo is goed bezig, fijn om te zien dat het publiek dit aan de speeltafels waardeert. Achterin de stand vond ik een opstelling met onder meer de nieuwe spellen van 2022.

Geronimo Games blijft groeien

en werkt aan mooie nieuwe spellen voor 2022

Mijn verblijf was relatief kort, maar ik heb volop genoten van dit Spellenspektakel. Deze beurs wordt meer en meer de hoogmis van de Nederlandse spelcultuur. Ik kijk met vertrouwen naar de toekomst. Ik sluit af met een compliment voor de organisatie en een woord van dank voor alle betrokkenen die zoveel speelplezier op tafel hebben gelegd. Volgend jaar spelen we door op 5 en 6 november; ik ben er weer bij.

Pagina's: 1 2 3 4 5 6