Terugblik Spellenspektakel 2021

Na een gedwongen covid-pauze opende het Spellenspektakel, Nederlands grootste spellenbeurs, op 6 november de deuren voor duizenden spelliefhebbers. Na de succesvolle verhuizing naar Utrecht in 2019, schakelde de organisator dit jaar een paar tandjes bij. De beurs vond nu plaats in twee jaarbeurshallen, met meer standhouders en meer speeltafels dan ooit tevoren. Dit was voor Nederlandse begrippen een indrukwekkende beurs.

gezellig, sfeervol en druk

Ik begreep van de organisator dat er meer dan 18.000 kaarten in de voorverkoop zijn verkocht, de kassa’s bleven dit jaar gesloten. Dit zijn er 4.000 meer dan het record van 2019. Dit is een indrukwekkend aantal in een week waarin de covid-zorgen fors zijn toegenomen. Ik ken genoeg spelers die om deze reden zijn weggebleven, dit zal ongetwijfeld ook gelden voor de nieuwsgierige ‘dagjesmens’. Dit bezoekersaantal onder de huidige beperkingen zegt vermoedelijk iets over het potentieel van deze beurs. Het zou mij niet verbazen wanneer ze volgend jaar aan de 25.000-grens gaan ruiken.

Asmodee was met 999 Games en de Goblins een van de grote jongens

De drukte was te merken in de wandelgangen en aan de speeltafels. Ik vond het aan de ene kant sfeervol en erg gezellig, het was ontzettend fijn om ook in Nederland weer onder de speelse mensen te zijn. Maar aan de andere kant was het veel drukker dan ik anno 2021 prettig vind. Aan dit ludieke ophokken, zonder mondkapjes en 1,5 meter afstand, kan immers zomaar een naar prijskaartje hangen. Ik had voor mezelf bedacht om bij langduriger contact aan de speeltafel een mondkapje op te zetten, maar heb zaterdag zes uurtjes over de beurs geslenterd, zonder ook maar één spelletje te spelen. De tijd ging op aan stands en spellen bekijken, foto’s maken en vooral aan ontmoetingen en bijpraten met leuke mensen uit de Nederlandstalige spellenscène.

handige statafels voor snelle potjes

Het viel me op dat steeds meer uitgevers zelf spellen verkopen. Bijvoorbeeld White Goblin Games stond aan de lopende band dozen te douwen in een enorme verkoopstand. Deze trend heeft ongetwijfeld gevolgen voor een partij als 4YourGames. Als meer uitgevers deze route volgen, kan ik me nauwelijks voorstellen dat de beurs aantrekkelijk blijft voor zo’n winkelier. De uitgevers hebben uiteraard alle recht om hun eigen commerciële koers te varen, maar ik ben meer gecharmeerd van de aanpak van uitgevers als 999 Games en Asmodee, die zich nagenoeg geheel richten op het vermaken van de speelse consument. Dit voelt net even wat chiquer.

de grote goblinshop

Bij binnenkomst ontmoette ik Hans van Tol, de enthousiaste man achter uitgeverij The Game Master. Zijn nieuwe spel King of the Valley wordt nationaal en internationaal goed ontvangen. Op de beurs werd het spel aangeboden voor een vriendenprijsje van 22 euro. Er zit een tweede oplage in de pijpleiding, waarbij het regelboekje een opknapbeurt krijgt door regel- en achtergrondteksten wat beter van elkaar te scheiden.

de ware koningen van de vallei

Pagina's: 1 2 3 4 5 6