Spelauteurs op het Spellenspektakel

In de weken voor Spiel heb ik op deze website aandacht besteed aan een selectie van de nieuwe beursreleases. Voor het Spellenspektakel 2021 is dit niet nodig, de organisator pakt op zijn website en de socials immers zelf volop uit met berichtjes over de uitgevers en hun nieuwe spellen.

Toch vind ik het leuk om hier een aspect uit te lichten, dat mij in positieve zin is opgevallen. Op deze beurs is de Nederlandse spelauteur namelijk prominent aanwezig. Bij tal van uitgevers vind je tegenwoordig spellen van Nederlandse spelauteurs. Sommige auteurs hebben zelfs de stap naar een eigen uitgeverij gezet, denk aan Jolly Dutch Productions. Bij grote spelers als 999 Games en White Goblin Games zie ik een stijgende behoefte om eigen producten te ontwikkelen, een trend die interessant is voor ‘lokale’ ontwerpers. Het spellenmaakgilde heeft ook op dit Spellenspektakel een auteursplein, waar vijftien tafels gevuld zijn met spelontwerpen en gepubliceerde titels van ‘lokale’ spelauteurs. Het gaat op dit gebied goed met het Nederlandse spelklimaat.

het adres voor spelauteurs

Jumbo heeft twee leuke kaartspelletjes van Nederlandse auteurs. Van Wouter van Strien verscheen het kleurige verzamelspel Elixer Mixer. Hierbij probeer je met magische ingrediënten zo efficiënt mogelijk toverdrankjes te brouwen, die op hun beurt bonussen kunnen opleveren. Bij de jacht op de drankjes en de bonussen zit je elkaar regelmatig in de weg. Drankjes en bonussen zijn goed voor winstpunten, met acht punten heb je gewonnen. 6th Sense is een Boerenbridgevariant van Robert Brouwer, waarbij je moet voorspellen hoeveel slagen je denkt te halen. Sinds Wizard ben ik een fan van deze spelsoort. 6th Sense bevat een paar speciale kaarten, die het spelverloop in mijn beleving wat grilliger maken. Het zij zo, dit is nog steeds een prima kaartspelletje, dat in mijn kennissenkring goed is geland.

twee spellen van eigen bodem

Robert Brouwer is dit jaar bijzonder actief. Bij 999 Games verscheen zijn kaartspel Sneaky Bastard. Dit is een veilingspel, waarin je biedt op huizen. Je hebt deze huizen nodig om te winnen, maar je kunt ze ook inzetten om in volgende rondes mee te kunnen bieden. Het geveilde huis gaat naar de hoogste bieder, met een sneaky bastard-kaart kan een ander dit geld bemachtigen. Het Vlaamse Amuza tekende voor Bugz. Ik heb dit spel nooit in mijn vingers gehad en informatie van de uitgever heeft mij ook niet bereikt. Ik begrijp dat je bij dit kaartspel met aas ongedierte probeert te verzamelen, waarbij actiekaarten het spelverloop kunnen beïnvloeden. Jolly Dutch Productions kwam onlangs met zijn kaartspel Kobito. In dit spel verven de spelers regenbogen bij goudpotten om de punten op deze goudpotten te verdienen. Elke goudpot heeft een regenboog van een specifieke lengte nodig. Spelers kunnen met kobito’s (jokers) en vervangkaarten creatiever zijn met het maken van de regenbogen én kunnen in hun eigen atelier regenbogen voorbereiden. Deze voorbereidingen geven extra kansen, maar ook extra risico.

de nieuwe spellen van Jolly Dutch

Jolly Dutch neemt de firmanaam sowieso serieus, deze uitgever heeft dit najaar drie andere spellen van Nederlandse auteurs uitgebracht. If it Fits en Télos zijn twee kaartspellen van Adrie Drent, die vorig jaar debuteerde met Hot Potato. Eerstgenoemde draait om katten en kartonnen dozen. Deze dozen vorm je met speelkaarten. Je probeert zo veel mogelijk kattenspeeltjes van één soort in een doos met jouw kat te krijgen en de waterspuiten te omzeilen. In Télos strijden de spelers met hun Griekse Goden om slagen. Daarbij moeten ze voorkomen dat ze de laatste slag van een ronde winnen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, je moet altijd een hogere kaart spelen dan wat al op tafel ligt. Kun je dat niet? Dan moet jij jouw laagste kaart spelen. Polders is een ‘flip & write’ spel, waarbij spelers gebieden tekenen en combineren met gebouwen, om punten te scoren en opdrachten te voltooien. De polders worden na het tekenen telkens doorgegeven. Dit is een ontwerp van Inge van Dasselaar en Alexander Kneepkens, speciaal ontwikkeld voor de Board Game Geek roll & write contest. In deze wedstrijd won het spel de eerste prijs voor ‘beste thematische spel’, ‘beste spelregels’ en werd tweede in de categorie ‘beste cover’.

In dit overzicht mag Hans van Tol van The Game Master niet ontbreken. Hij heeft dit najaar een leuk nieuw spel uitgebracht. Bij King of the Valley beweegt jouw speelfiguur over een speelveld van 5 x 5 tegels, om daar de gewenste tegels te verzamelen. De meeste tegels zijn goed voor winstpunten en bonussen, andere tegels geven je speciale acties, waaronder belastinginning. Met vier spelers vind ik het een tikkie ongrijpbaar, met twee en drie spelers is het een heerlijk tactisch spel, waarbij je vooruit kunt plannen en elkaar gericht kunt dwarszitten. In combinatie met de leuke vormgeving en de opmerkelijk lage winkelprijs moet dit wel een succesnummer worden. Op Spiel 2021 haalde King of the Valley de hitlijst van het Duitse spellenblad Fairplay.

Hans van Tol en zijn geslaagde nieuwe spel

Ook bij Michiel de Wit’s uitgeverij Gam’inBIZ kun je terecht voor nieuwe spellen van Nederlandse spelauteurs. In zijn eigen ontwerp Alien Getaway heeft een onhandige alien een planeet opgeblazen. Gelukkig wist hij op tijd in zijn ruimteschip te springen. Aan de spelers de schone taak hem door de asteroïden in veiligheid te brengen. De spelers spelen kaartjes uit om een ontsnappingsroute te vormen. Wanneer de ongeduldige groene vriend te snel vliegt, raakt hij van de veilige route en krijgt de actieve speler een penalty. Maar deze kun je weer lozen en ze zijn niet altijd slecht voor je. Bij Daniël van Essen’s tweepersoonsspel Victory Tank is een tank op hol geslagen. De vijandelijke legers proberen de tank onder controle te krijgen, terwijl ze strijden op een mistig  slagveld. Elke ronde bestaat uit twee fases: ‘fog of war’ en ‘command’. In de eerste fase trekt de actieve speler twee kaarten. Elke kaart toont doelen en bonussen. De actieve speler houdt één kaart zelf, de andere gaat naar de tegenstander. In de tweede fase voeren de spelers tot vijf acties uit. Ze verplaatsen hun soldaten, zetten nieuwe troepen in en vallen aan. Je hebt een beperkte hoeveelheid ‘command kaarten’, die je gebruikt als gevechtskracht en ter versterking van acties. Ergens in de mist bevindt zich de tank, die jou wellicht aan de overwinning kan helpen.

Michiel de Wit van Gamin’BIZ

The Gamefantry is een nieuwe uitgever met spellen van voornamelijk Nederlandse spelauteurs. Ik heb ze eind vorig jaar op Bordspelmania eens gevraagd naar persinformatie, maar dit is niet geland. Ik heb dus geen inhoudelijke informatie over hun spellen, op de website van de beurs word je vast een stuk wijzer.

De nieuwe Nederlandse uitgever Garlock Games presenteert het deck building spel Kingdoms Rise & Fall: Dorian van Arthur Lampe en Bowie Derwort. In dit spel trek jij met jouw rebel door een fantasywereld, bouw je met combatkaarten aan een leger met een bepaalde gevechtsstijl, beleger je locaties op het speelveld en vecht je in veldslagen met je tegenstanders.

Lebbod is een abstract tweepersoonspel van de Nederlandse spelauteur Lesley Las van Bennekom en zijn uitgeverij LavaBe. Je speelt met lichte en donkere stenen op een bord met lichte en donkere velden. Je gooit twee dobbelstenen. Een worp van 5+ 2 laat je bijv. speelsteen 5 twee stappen zetten, of speelsteen 2 vijf stappen. Bij een dubbelworp verschuif je eerst het onderbord, waardoor vakken van kleur veranderen. Het is de bedoeling om de bouwstenen van je tegenstander te bemachtigen, om een wereldwonder te voltooien.

The Dutch Game Mill debuteerde in 2019 met Romeo van Luijt’s tweepersoonsspel Konumo Batalo. Dit jaar zal hij tevens prototypes van twee nieuwe spelontwerpen presenteren: We Ahrrr Pirates en The Heroes of Ermaroda Castle.

TDGM stond in 2019 voor het eerst op de beurs met Konumo Batalo

Daan Kreek is een naam die ook genoemd moet worden. Hij is vooral actief als bedenker van succesvolle quiz- en kennisspellen, die via het kerstpakkettencircuit op tienduizenden speeltafels belanden. Daan tekende ook voor Wizard: Het Dobbelspel, dat dit jaar door 999 Games is uitgegeven. In dit spel worden de symbolen en kleuren van het populaire kaartspel gebruikt. Er is ook een nar die jou kan helpen om strafpunten te voorkomen, de wizard doet dienst als joker en je verdient of verliest punten met juiste respectievelijk onjuiste voorspellingen. Daan zal zijn spel tussen 14:00 en 16:00 demonstreren in de 999 Games stand. Je vindt hem verder op het auteursplein.

Ik hoop dat dit artikel je stimuleert om op de beurs ook te genieten van al het moois dat Nederlandse en Vlaamse spelauteurs jou te bieden hebben.

Meer informatie: