Spiel 2021: Schmidt Spiele

De Duitse uitgever Schmidt Spiele komt dit najaar met meerdere nieuwe spellen en een variant op Clever hoch drei, het derde spel in de Clever roll & write familie. Ik presenteer hier de onderstaande titels. De uitgever heeft een stand op Spiel 2021, 3H102.

Het speelbord van Reiner Knizia’s Mille Fiori toont een stad met zes verschillende wijken. Glas is hier het belangrijkste goed. De stadswijken bestaan uit ruitvormige velden, waar de spelers hun gekleurde ruiten plaatsen. Aan het begin van elke ronde krijgt iedere speler vijf handkaarten. Je draft er één, die speel je uit en de rest gaat naar je linkerbuurman. Dit herhaal je tot iedereen nog twee kaarten heeft. Daarvan spelen ze er één uit, de laatste wordt open naast het bord afgelegd. De gekozen kaart bepaalt waar jij jouw ruit op het speelbord plaatst. In de wijken kun je op verschillende manieren punten verdienen. Bijvoorbeeld door groepen van jouw ruiten te vormen, punten te verdienen met het niveau waarop je bouwt, of met de hoeveelheid ruiten in een handelskolom, of door handelsgoederen te verschepen enzovoort. In de wijken kun je bovendien op verschillende manieren bonussen verdienen. De ene soort daalt in waarde naarmate je de voorwaarde later vervult; de andere soort geeft je één extra kaart en daarmee een extra beurt.

Mille Fiori is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 60-90 minuten.

Voll Verplant is een uitgebreide Duitse editie van Hisashi Hayashi’s flip & write spel MetroX. Deze versie heeft vier scorevellen: Berlijn, Madrid, Amsterdam en Parijs. Je probeert zoveel mogelijk metrostations te bezoeken en als eerste het eindstation van de desbetreffende lijn te bereiken. Een speler draait een kaart om, die voor iedereen geldt. Iedere speler kiest een metrolijn, vult de waarde van de kaart in een vrij wagonveld van deze lijn en kruist zoveel stations af als deze waarde toelaat. Daarbij mag je de lijn niet verlaten. Stuit je op een aangekruist station, dan is je beurt voorbij. Met speciale kaarten kun je stations overslaan, overstappen of gratis reizen. Wanneer een speler het eindstation van een lijn bereikt, worden de punten van deze lijn toegekend. Het spel is voorbij wanneer alle wagonvensters zijn gevuld.

Voll Verplant is geschikt voor 1-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Er komt een Challenge Block voor het roll & write spel Clever hoch Drei. Ik heb dit nieuwe scoreblok al tientallen keren gespeeld op de iOS app. Dit is een vreselijk leuke variant, die het ‘tikkie takkie gevoel’ van de derde Clever naar grote hoogte doet stijgen. Warm aanbevolen.

Verder verschijnt er een gelimiteerde editie van Qwirkle, het Spiel des Jahres van 2011. Deze is verpakt in een blikken doos en bevat een nieuw ontwerp van de speelstukken.

Meer informatie: