Spiel 2021: Azul 4

Next Move Games (Plan B Games) is een van de weinige aan Asmodee gelieerde uitgevers die aanwezig is op Spiel 2021. Deze uitgever presenteert onder meer het vierde spel uit Michael Kiesling’s Azulfamilie, Azul: Queen’s Garden. Je vindt ze in hal 3, stand 3O119.

Ook bij Azul: Queen’s Garden draait het centrale mechanisme om het kiezen en trekken van plastic stenen, die je vervolgens op jouw eigen tableau aanlegt. Aan het begin vorm je vier stapels van  – afhankelijk van het spelersaantal – 5-8 landschapstegels (elk met zes velden). In elk van de vier speelrondes leg je één stapel midden op tafel, met vier stenen erop. Deze stenen hebben zes kleuren en zes symbolen, van elke combinatie zijn er drie stenen in het spel. Elk symbool vertegenwoordigt een waarde van 1-6. Iedere speler begint het spel met drie jokerstenen (later kun je er meer verdienen door rond bepaalde ornamenten te bouwen). De startspeler kiest uit de aangeboden stenen een kleur of symbool en neemt alle gekozen stenen van de stapel (uitzondering: een identieke combinatie van kleur en symbool mag je maar één keer pakken). Wanneer er na een beurt minder dan vier stenen op de bovenste landschapstegel liggen, leg je deze met de stenen erop aan de kant en trek je vier stenen voor de daaropvolgende landschapstegel. Wanneer alle stenen van een landschapstegel zijn verwijderd, draai je de tegel om en wordt een gekleurd symbool zichtbaar. Deze tegel kun je vervolgens kiezen wanneer je stenen met deze kleur of dit symbool pakt (noot: ook nu geen dubbele identieke combinatie). De door jou te kiezen stenen en tegels moeten wel passen in het voorraadgebied van jouw tableau (plek voor twaalf stenen en twee tegels). Lukt dit niet, dan moet je wat anders kiezen of doen.

In plaats van kiezen, mag je één element (steen of landschapstegel) vanuit je voorraad op jouw tableau plaatsen. De symboolwaarde (-/- 1) bepaalt hoeveel andere elementen met dezelfde kleur of symbool je moet afleggen. Ook hierbij mag je niet met meerdere identieke combinaties betalen. Als laatste actiemogelijkheid kun je passen. De eerste passer verliest 1 punt en is de startspeler van de volgende ronde. Nadat iedereen heeft gepast, scoor je punten voor de bouwsels op jouw tableau op basis van de drie bonussen van de huidige ronde. Na de vierde ronde scoor je punten voor elke groep met drie of meer elementen met dezelfde kleur of symbool. Het is dus zaak dit handig te combineren. De waarde van de stenen bepaalt de hoeveelheid punten. De maximale groepsgrootte is zes stenen, dit levert nog een bonus van zes punten op.

Azul: Queen’s Garden is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 45-60 minuten. Een Nederlandstalige editie lijkt waarschijnlijk, maar ik heb nog niets gehoord of gezien van Asmodee NL.

Meer informatie: